Strömavbrott i Kiev den 7 juni i år.
Strömavbrott i Kiev den 7 juni i år. Bild: AP/TT

Ukraina får allt mer elhjälp från grannarna

Upptrappade ryska angrepp mot Ukrainas kraftnät leder till strömavbrott. Men landet får hjälp av sina grannländer i Central- och Östeuropa med att hålla igång elen.

ANNONS

Den ukrainska elimporten från Ungern, Moldavien, Polen, Rumänien och Slovakien har växt kraftigt de senaste månaderna. I juni rörde det sig om 858,3 gigawatt-timmar, en ökning med 91 procent jämfört med maj, enligt siffror från den Kiev-baserade konsultfirman Expro.

Den största elexporten stod Ungern för, med 42 procent av totalsiffran. Även Slovakiens elexport till Ukraina har ökat kraftigt. Samtidigt har både Ungern och Slovakien vägrat ge militärt stöd till Ukraina, och har vänskapliga relationer med Ryssland.

Den egna ukrainska elproduktionen har minskat kraftigt sedan Rysslands fullskaliga invasion i februari 2022. Importen har gjort det möjligt för Ukraina att begränsa sina strömavbrott och planera dem till särskilda timmar på dygnet.

ANNONS

Ukraina kopplade upp sig på det europeiska elnätet bara timmar innan den fullskaliga invasionen. Från början var det planerat som ett tillfälligt test som krävde att landet kopplade bort sig från rysk el, men det permanentades efter den ryska invasionen.

ANNONS