En drönare slog ned i en byggnad i centrala Moskva på onsdagsmorgonen.
En drönare slog ned i en byggnad i centrala Moskva på onsdagsmorgonen. Bild: AP/TT

Ukraina: 270 000 ton spannmål förstört av Ryssland

På en månad har 270 000 ton ukrainskt spannmål förstörts i ryska attacker mot landets hamnar, enligt Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov.

ANNONS
|

"Ryssland attackerar systematiskt spannmålssilos och lager för att stoppa spannmålsexporten", skriver Kurbakov på Telegram.

Ryssland har inte kommenterat anklagelserna.

Under natten mot onsdagen utsattes också ett spannmålslager och en produktions- och omlastningsanläggning i Donauregionen. Enligt ukrainska myndigheter förstördes 13 000 ton i attacken.

"En brand bröt ut, men släcktes snabbt", skriver ukrainsk militär.

Attacken ska ha pågått i tre timmar.

Fler ryska attacker

Ryssland har under den senaste tiden kontinuerligt utfört liknande attacker, specifikt riktade mot ukrainska spannmålslager. Detta efter att landet i juli valde att inte förnya det avtal som gjort det möjligt att exportera ukrainska och ryska spannmål över Svarta havet.

Fyra personer dödades i en rysk attack mot en skola i Sumyregionen i Ukraina på onsdagen, skriver Ukrainas inrikesminister Ihor Klymenko på Telegram, enligt AFP.

ANNONS

Bland de döda finns skolans rektor, vicerektor, sekreterare och bibliotekarie. Ytterligare fyra personer som passerade skolan i samband med attacken skadades, enligt ministern.

Under onsdagsmorgonen dödades också tre civila i en ukrainsk drönarattack mot en by i den ryska regionen Belgorod, uppger regionens guvernör Vjatjeslav Gladkov.

Byn ligger drygt 20 kilometer från gränsen mellan Ukraina och Ryssland.

Drönare sköts ned i Moskva

Från Moskvaområdet rapporteras ryskt luftvärn ha skjutit ned två drönare under tidig onsdagsmorgon. Ytterligare en drönare sköts ned över huvudstadens centrum, uppger Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin.

Inga personer ska ha skadats i attackerna. Däremot ska en av de nedskjutna drönarna ha träffat en byggnad som är under uppförande i centrala Moskva.

Händelsen ledde till att all flygtrafik till och från Moskvas flygplatser under ett par timmar stoppades.

Det var den sjätte natten i rad som drönarattacker riktades mot Moskva.

Ukraina: Slagit ut ryskt luftvärn

Ukraina påstår sig ha förstört en rysk luftvärnsanläggning av typen S-400 på den av Ryssland ockuperade halvön Krim, rapporterar AP.

Ukrainska underrättelsetjänsten GUR skriver på sociala medier-plattformen Telegram att Ryssland har "ett begränsat antal" av det avancerade luftvärnssystemet, och att förlusten är smärtsam för Ryssland.

Attacken ska ha ägt rum på onsdagsförmiddagen, lokal tid, skriver AFP.

S-400 har lång räckvidd och anses vara ett av de bästa luftvärnssystemen i världen. Dess robotar kan bekämpa flera mål samtidigt, och träffa fientligt flyg på upp till 400 kilometers avstånd.

ANNONS
ANNONS