Migranter ombord på en italiensk kustbevakningsbåt i södra Italien i våras. Arkivbild.
Migranter ombord på en italiensk kustbevakningsbåt i södra Italien i våras. Arkivbild. Bild: Valeria Ferraro/AP/TT

Tyskland pausar asyluppgörelse med Italien

Tyskland har lovat att ta emot 3 500 migranter som först sökt asyl i Italien.
Men efter att 1 700 personer tagit sig till landet pausar man nu uppgörelsen.

ANNONS
|

De humanitära förhållandena på den italienska ön Lampedusa är svåra, varnar italienska Röda Korset efter att över 5 000 människor i över 100 olika migrantbåtar anlänt till ön på en enda dag. Anledningen till den stora tillströmningen bedöms vara att människosmugglare i norra Afrika passar på att resa när havet är lugnt.

Enligt de italienska myndigheterna befinner sig i dagsläget över 6 000 migranter på det mottagningscenter som finns på Lampedusa – ett center som har kapacitet att hysa 3 000 personer, skriver La Repubblica.

Samtidigt meddelar Tysklands inrikesdepartement att man stoppar mottagandet av migranter från Italien som man åtagit sig att ta emot genom en europeisk uppgörelse bland EU-länder.

ANNONS

Pausat tills vidare

Det tidigare löftet om att ta emot 3 500 asylsökande från Italien stannar därmed vid 1 700 – tills vidare.

Orsaken uppges vara ett högt migrationstryck på Tyskland och svårigheter när det kommer till bland annat mottagningskapacitet.

Vilket EU-land som ska pröva en asylansökan regleras under Dublinförordningen. Huvudregeln är att en person som varit asylsökande i ett annat EU-land, eller haft ett visum dit, ska få sin asylansökan prövad där.

Den frivilliga uppgörelsen syftar till att lätta trycket för de medlemsländer som gränsar till länder utanför EU och därför tar emot många asylsökande.

Nytt rekord i Italien

"För några dagar sedan var det fler än 4 000 människor och vi pratade om rekord. I dag pratar vi om ett nytt rekord av anländande", skriver Röda Korsets Italienchef Rosario Valastro i sociala medier om antalet migranter som – på bara en dag – nått Italien.

Natten mot onsdagen dog också minst ett spädbarn, då en båt kapsejsade nära kusten, rapporterar den statliga italienska radion.

Röda Korset uppmanar den italienska regeringen att föra migranterna till fastlandet.

ANNONS