Arkivbild. Medlemmar ur Wagnergruppen under myteriförsöket i juni.
Arkivbild. Medlemmar ur Wagnergruppen under myteriförsöket i juni. Bild: AP

Två ryssar gripna – spred Wagnerpropaganda i Polen

Polens regering har varnat för att soldater ur de paramilitära Wagnergruppen kan ta sig in i landet via Belarus. Nu har två ryssar gripits efter att propagandamaterial från Wagnergruppen spridits i Warszawa och Krakow.

ANNONS

Affischer med Wagnergruppens dödskallelogotyp dök plötsligt upp på gatorna i Krakow. "Vi är här. Anslut dig till oss”, stod på affischerna tillsammans med en QR-kod som ledde till en rekryteringssida.

Den paramilitära gruppen, som har varit aktiv i kriget i Ukraina och hittade en ny fristad i Belarus efter det misslyckade myteriet mot den ryska militärledningen, har ökat spänningen mellan Belarus och Polen. Den polska regeringen har varnat för att Wagnersoldater kan försöka korsa gränsen för att destabilisera landet och genomföra sabotageaktioner.

Misstänks för spioneri

Lukasz Wantuch, lokalpolitiker i Krakow, lade upp en bild på affischen på Facebook, kallade det för en ”provokation” och menade att propagandan spridits på fler orter.

ANNONS

Nu har polska myndigheter gripit två ryssar som misstänks ha satt upp affischerna, rapporterar Politico. De ska också ha delat ut 300 flygblad på offentliga platser och hade över 3 000 exemplar propagandamaterial i sin ägo, säger Polens kontraspionageenhet enligt franska Le Monde. Materialet ska de ha fått i Moskva.

Enligt landets inrikesminister, Mariusz Kaminski, identifierades de båda genom ett samarbete mellan Polens säkerhetstjänst och polisen. De misstänks nu bland annat för spioneri, skriver Kaminski i ett inlägg på X, tidigare känt som Twitter.

LÄS MER:Polska gränstrupper vid Belarus upprör Moskva

LÄS MER:Belarus genomför militärövning nära Polen och Litauen

LÄS MER:Polsk minister: Belarusgräns kan behöva stängas

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS