Polis i Sydney försöker hindra demonstranternas framfart.
Polis i Sydney försöker hindra demonstranternas framfart. Bild: Mick Tsikas/AP/TT

Tusentals tågade mot Sydneys lockdown

Tålamodet för stränga pandemirestriktioner börjar ta slut i Australien. Tusentals demonstranter tågade under lördagen i centrala Sydney och krävde slut på nedstängningarna i staden.

ANNONS

Femmiljonersstaden har sedan i juni levt under kraftiga restriktioner, som inte ser ut att ta slut på länge. Att delstaten New South Wales registrerade 163 nya smittofall under fredagen, den högsta dygnssiffran under det pågående utbrottet av deltavarianten, avskräckte inte de tusentals som utan munskydd protesterade i centrala Sydney.

Arrangörerna hade sökt tillstånd, men nekats med hänvisning till folkhälsan – enligt nuvarande regler får högst två personer träffas utomhus, och då enbart för motion. Polisen försökte stoppa demonstranterna och visst tumult bröt ut. Polisen uppger att "ett antal personer" har gripits.

New South Wales hälsoansvarige Brad Hazzard säger på en presskonferens om de dagliga smittotalen att demonstrationen är löjlig.

ANNONS

– Jag tycker faktiskt att det är riktigt löjligt. Just nu stiger talen något oerhört och så har vi folk som tror att det är okej att gå ut och trängas på en demonstration.

Även i den nästan lika stora staden Melbourne, som också har hårda restriktioner, demonstrerade något tusental personer. Där rapporteras protesterna ha gått lugnare till.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS