Ett tusental personer i den norska kommunen Grimstad sitter just nu i karantän efter ett stort coronautbrott. Den ökade smittspridningen spåras främst till ungdomar i kommunen.
Ett tusental personer i den norska kommunen Grimstad sitter just nu i karantän efter ett stort coronautbrott. Den ökade smittspridningen spåras främst till ungdomar i kommunen. Bild: Tor Erik Schrøder

Tusentals i karantän efter klusterutbrott i norska Grimstad

Tusentals norrmän är satta i karantän i norska Grimstad. Det efter ett kraftigt klusterutbrott av coronaviruset. Den ökade smittspridningen spåras till ungdomar i kommunen.

ANNONS

LÄS MER:Norge öppnar upp ytterligare –blir enklare att korsa gränsen

Ett stort coronautbrott har drabbat kommunen Grimstad i södra Norge. Hittills är 3 650 personer av kommunens 24 000 invånare satta i karantän. Totalt har 55 personer bekräftats smittade, men Grimstad kommun räknar med att fler fall kommer upptäckas de närmsta dagarna, rapporterar VG.

– Det här är fortfarande en extremt krävande situation. Nu får vi hjälp av grannkommunerna med testerna, säger kommunikationschef Petter N. Toldnäs till Fädrelandsvennen, enligt VG.

LÄS MER:Inga coronadödsfall på en vecka i Norge

Spåras till ungdomar

Det stora utbrottet har spårats till ungdomarna i kommunen där ett femtiotal har bekräftats smittade. Nu uppmanas alla i åldrarna 15-20 år att testa sig, vilket uppgår till 2 005 personer.

ANNONS

– Ungdomarna har hört att pandemin är över och de blir inte så sjuka för det mesta. De har nog varit mer intresserade av att festa och ha kul än att tänka på pandemin, säger kommunchefen i Grimstad till VG.

LÄS MER:Erna Solberg: "Vi måste skydda oss vid gränsen"

Förutom den omfattande testningen har Grimstad kommun bett samtliga att avstå från sociala kontakter och stanna hemma. Men ännu har inte några strängare restriktioner införts.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS