Turister plockade krukskärvor – riskerar dödsstraff

En brittisk och en tysk turist riskerar att få dödsstraff efter att ha tagit antika krukbitar och stenar med sig hem från semesterresan.

ANNONS
|

Det var i början av mars som den pensionerade brittiska geologen Jim Fitton, 66, från Bath, England var på en semesterresa i Irak. Tillsammans med den tyska turisten Volker Waldmann åkte de på en guidad tur till den forntida staden Eridu, som enligt sumerisk tradition sägs vara Mesopotamiens äldsta stad.

Under turen ska Jim Fitton ha hittat ett antal krukskärvor och stenar som han tagit med sig från platsen. Men väl på väg hem från landet den 20 mars ska han och tysken Volker Waldmann stött på problem.

Det visade sig att föremålen klassas som historiska artefakter i Irak och de två männen greps på flygplatsen. Nu riskerar de båda att dömas till dödsstraff.

ANNONS

Bitar stora som en fingernagel – ”storleken spelar ingen roll”

Sedan de båda männen greps den 5 mars 2022 har de varit kvar i Iraks huvudstad Bagdad. Under söndagen anlände de till en irakisk domstol iförda gula fångdräkter.

Trots att några av skärvorna ska ha varit i storlek av en fingernagel menar den irakiska huvuddomaren att storleken inte spelar någon roll.

2002 infördes en lag som kan ge dödsstraff åt de som ”avsiktligt tar eller försöker ta med sig antikviteter från Irak”, vilket de båda männen nu misstänks för. Men männen hävdar nu inför domstolen att de inte agerat de med kriminellt uppsåt.

Kände inte till lagarna i landet

Under söndagens rättegång sa Jim Fitton att han misstänkte att föremålen kunde vara forntida, men att han vid tillfället inte känt till lagarna som råder i landet. Han menar att han enbart tagit med sig bitarna för sin samlarhobby och inte haft för avsikt att sälja dem.

”Det fanns inga staket, inga vakter eller skyltar vid platserna”, sa han till domstolen, enligt Sky News.

På det ska den irakiska huvuddomaren ha svarat: ”De här platserna är, per namn och definition, forntida. Man ska inte behöva säga att det är förbjudet”.

Av de tolv bitarna ska tyska Volker Waldmann haft två av dem i en genomskinlig plastpåse i sitt bagage, och menar att han bara bar dem åt Jim Fitton.

ANNONS

Ytterligare ett framträdande i rätten är planerat till den 22 maj.

Sonen Joshua Fitton har startat en namninsamling för att försöka få Irak att släppa Jim Fitton, som i dagsläget har fått över 270 000 signaturer.

LÄS MER:Kvinna dömd till döden för hädiskt inlägg

LÄS MER:Tysk medborgare hotas av dödsstraff i Iran

LÄS MER:Singapore avrättade man trots handikapp

ANNONS