Medieplattformen Twitter har stängt av Donald Trump efter onsdagens händelser i Kapitolium. Arkivbild.
Medieplattformen Twitter har stängt av Donald Trump efter onsdagens händelser i Kapitolium. Arkivbild. Bild: Matt Rourke/AP/TT

Trumpvännernas arga tweets – till Twitter

En vänstervriden attack på yttrandefriheten – så beskriver anhängare till president Donald Trump besluten att porta honom från stora medieplattformar som Facebook, Instagram och Twitter. Mediebolagens motivering var risken för att presidenten skulle uppmana till ytterligare våld.

ANNONS

"Techjättar är förmögna att censurera presidenten? Det fria ordet är dött och kontrolleras av vänstervridna övervakare", skriver presidentens son Donald Trump junior i ett inlägg – på Twitter.

På grund av de sociala mediernas breda räckvidd så har många av de som kritiserat beslutet valt att göra detta på just de plattformar som valt att stänga ner Trumps konton.

Kritisk mot miljardärer

"Vem kommer att tystas härnäst?" skriver Donald Trumps advokat Rudy Giuliani, även han på Twitter.

"Tyvärr är detta inte någon ny taktik från vänstern. De har arbetat med att tysta meningsmotståndare i åratal", skriver USA:s utrikesminister Mike Pompeo, inte på ministerkontot men väl på sitt privata Twitterkonto.

ANNONS

"Techjättarnas utrensning, censurerande och maktmissbruk är absurt och mycket farligt... Varför ska en handfull Silicon Valley-miljardärer ha monopol på det fria ordet?" skriver den republikanske senatorn Ted Cruz, även det på Twitter.

Följde Twitters exempel

Mikrobloggtjänsten Twitter har under de senaste fyra åren varit en av president Trumps favoritkanaler för att kommunicera med sina fans, meningsmotståndare och även andra världsledare.

Plattformen beslöt att permanent stänga av Trump efter onsdagens händelser i Washington. Ett beslut som fattades efter en "noggrann granskning av de senaste inläggen" från Trumps personliga konto @realDonaldTrump. Presidentkontot @POTUS finns kvar, men är noga övervakat och kommer att lämnas över till den tillträdande presidenten Joe Biden.

Bolaget bedömde att det fanns en överhängande risk för att presidenten skulle uppmana till ytterligare våld om han fick tillgång till plattformen.

Facebook, Instagram, Snapchat och Twitch följde kort därefter Twitters exempel.

ANNONS