Trumps Vita hus i Florida

Det började med den amerikanska flaggan. Grannarna i Palm Beach stämde Donald Trump för att stången var för hög. Han vann förstås. Nu vill han förvandla Mar-a-Lago till ett södra Vita hus.

ANNONS
|

Donald Trump kallar egendomen för sitt andra hem. Det permanenta finns på 66:e våningen i Trump Tower i New York. Det finns en hel del annat också . Som ett palatsliknande weekendhus i delstaten New York.

Men Mar-a-Lago i Palm Beach, Florida, är det historiska russinet i kakan. Byggt 1924–1927 av Marjorie Merriweather Post, den superrika arvtagerskan till Postimperiet med frukostflingor som storsäljaren. 126 rum på totalt över 10 000 kvadratmeter som med parken runtomkring upptar ett jätteområde på 69 000 kvadrat. Havet ligger på andra sidan vägen.

(texten fortsätter under inlägget)

Merriweather Post såg från början Mar-a-Lago som något mer än ett privat hem under vintermånaderna. Hon välkomnade de viktigaste makthavarna i USA och internationella ledare. Hon stod också som värdinna för Röda Korsets elegantaste baler med penninginsamlingar från de mest kapitalstarka.

ANNONS

Merriwater Post fick konkurrens av Joe Kennedy, som hon föraktfullt kallat uppkomling, när han köpte en fastighet vid havet på Palm Beach. När John F Kennedy valts till president flyttade han hem till föräldrarna och lät rådgivare och blivande regeringsmedlemmar stå på rad för att få tillträde.

Merriwater Post hängde på. Kennedys var plötsligt kungligheter i Palm Beach. Hon var den gamla kejsarinnan.

När Kennedy mördades 1963 ändrades styrkeläget igen och när Merriwater Post dog 1973 visade det sig hon donerat Mar-a-Lago till den amerikanska staten. Tanken var att presidenter i framtiden skulle använda egendomen för rekreation och som en viktig mötesplats – utanför Vita huset och Camp David- med utländska ledare.

Så blev det inte. När dollarkursen var låg och ekonomin i gungning sålde staten Mar-a-Lago i ren desperation 1985. Donald Trump betalade 10 miljoner dollar för alltihop.

Men Trump gjorde också affär av det hela. Han skapade en privat klubb med tillgång till spa och strand.

Nu kollar vakter medlemskort och motar bort dem som fått för sig att Trumps egendom bjuder på rundvandringar i delen som inte är privat boende. Kanske beror missuppfattningen på att Trump älskat att visa upp sig på Mar-a-Lago och gjort stort spektakel av både giftermålet med Melania och kändisfester. För klubbmedlemmar går det även att hyra in sig, partytältet är ofta resta på den pedantiskt klippta gräsmattan.

ANNONS

Några trädgårdsarbetare viftar välkomnande. De tillhör den armé av anställda med latinamerikansk bakgrund utan vilka det mesta skulle stå stilla i lyxenklaven Palm Beach. Illegala och legala immigranter jagar låglönejobben. Men vaktbolaget bryter snabbt in:

– Det här är privat mark. Mr Trump är mycket noga med det privata. Har en försiktig och diskret stil. Low Key.

Det finns inte ett enda plakat eller kampanjknappar med Trumps namn på Palm Beach. Och några kvinnor på den eleganta shoppinggatan Worth Avenue – med bara de mest exklusiva märkena – gör gester som påminner om rysningar när Donald Trump nämns.

Men Donald Trumps festligheter på Mar-a-Lago har knappast fått nej tack från nationens toppnamn. Bland bröllopsgästerna fanns ju Bill och Hillary Clinton. Hillary förklarar med att hon var senator från New York och att hon ville hålla sig väl med den inflytelserike fastighetsmogulen.

– Varken hon eller Bill spottade i glasen när champagnen serverades, invänder Trump.

Nu planerar Donald Trump att förvandla Mar-a-Lago till ett södra Vita hus om han vinner valet. På samma sätt som John F Kennedy en gång gjorde med föräldrarnas egendom 1960.

ANNONS