Trumps uppmaning går till historien som ett allvarligt angrepp mot demokratin

Donald Trump eldar på sina sympatisörer vid demonstrationen i Washington. Republikaner i kongressen underblåser protesterna. Men det hindrar inte att Joe Biden är USA:s nye president.

ANNONS

Det är dramatiska dygn som just nu påverkar USA:s politiska utveckling. I Georgia har extraval hållits till senaten och de två demokraterna ser ut att vinna. Det betyder att styrkeförhållandet i senaten förskjuts till demokraternas fördel. De sista rösterna räknades på onsdagskvällen svensk tid och allt tyder på att demokraten Raphael Warnock besegrat republikanen Kelly Loeffler i ett av valen och att demokraten Jon Ossoff vunnit mot republikanen David Perdue i det andra. Warnock är med sin seger historisk som den förste svarte senatorn från Georgia. Omräkningar och överklaganden i båda de jämna valen kan bli aktuella men resultaten väntas bli bekräftade i slutet av veckan.

ANNONS

Senatsvalen i Georgia är ett allvarligt bakslag både för republikanerna och Donald Trump personligen. Men Trump insisterar på att de republikanska senatskandidaterna har förlorat på samma sorts valfusk som han påstår att han själv drabbades av i presidentvalet.

Under onsdagen gjorde republikanerna allt för att underkänna Joe Biden som president

Trumps sätt att pressa sin vicepresident Mike Pence, att i kongressen försöka underkänna Joe Bidens seger, strider mot lagen från 1880. Vicepresidenten har endast en ceremoniell roll när kongressens båda hus – representanthuset och senaten – under onsdagen skall bekräfta elektorernas avgivna röster.

Pences situation är svår eftersom Trump både direkt och indirekt hotat att aktivt motarbeta hans och andra republikaners fortsatta politiska ambitioner om de inte är ”lojala”.

Före kongressen meddelade Mike Pence att konstitutionen hindrar honom från att bestämma vilka elektorsröster som ska räknas.

Trump sade redan inför valet 2016 att han inte tänkte acceptera resultatet om han förlorade. Han talade om valfusk och oegentligheter. Men under de fyra år som han varit president har han inte visat intresse för att försöka ändra på valsystemet.

Ingen av dem har hävdat att de själva valts med hjälp av avancerat valfusk.

Det var först inför valet 2020 som han återigen påstod att det handlade om valfusk om han förlorade. De republikaner som stöder honom i representanthuset i försöket att underkänna valresultatet har alla valts på samma dag och på samma sätt som Trump. Ingen av dem har hävdat att de själva valts med hjälp av avancerat valfusk.

ANNONS

När Donald Trump nu uppmanar sina sympatisörer att protestera i Washington – och inte manar dem till lugn – kommer det att gå till historien som ett allvarligt angrepp mot demokratin. Det handlar inte längre bara om yttrandefrihet och om att utnyttja alla juridiska turer som står till buds för att överklaga. Här handlar det istället om att försöka sätta ett grundskott i det amerikanska valsystemet och att underminera den valde presidenten Joe Bidens legitimitet.

Efter förlusten 2020 och på vägen ut är han beredd att dra med sig så mycket som möjligt i fallet

Det ligger vanligtvis i presidentens intresse att stävja våldsamheter också vid manifestationer som arrangeras för att stödja honom. Men nu tvingas nationalgardet ligga i beredskap tillsammans med polisen i nationens huvudstad sedan Donald Trump vid flera tillfällen uppmanat till protester och inte tagit avstånd från våld annat än om motståndarna utövar det.

När Donald Trump ställde upp i valet 2016 beskrevs han ofta som en okonventionell person som väntades anpassa sig till den traditionella presidentrollen om han valdes och flyttade in i Vita huset. Det visade sig vara en felaktig bedömning. Efter förlusten 2020 och på vägen ut är han beredd att dra med sig så mycket som möjligt i fallet. Det innefattar både vicepresident Pence, republikanska politiker och amerikanska demokratiska institutioner.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS