"Trump spelade på missnöjet"

Hillary Clinton vann majoriteten av rösterna i presidentvalet. Men förlorade i antal elektorsröster. Valsystemet gav ännu en gång en republikan segern. Det är förlust som är svår att smälta för demokraterna.

ANNONS
|

Donald Trumps seger var inte bara oväntad utan bekräftade dessutom att mardrömsscenariot upprepats. 2000 vann demokraten Al Gore i antal röster men förlorade i elektorsröster efter ett sex veckor långt valkaos i Florida. Gore var Bill Clintons vicepresident. Nu stupade Hillary Clinton på samma sak. Det ger valet en extra bitter eftersmak för både Hillary Clinton och demokraterna.

Donald Trump seger visar att de negativa personliga egenskaperna och uttalandena inte medverkade negativt. Trump satte tonen för en valrörelse som saknar motstycke vad avser grova påhopp och vann på smutskampanjen.

Men han fiskade i redan upprörda vatten bland väljare som sedan årtionden marginaliserats i USA och som inte såg någon möjlighet till förändring med de etablerade presidentkandidaterna både på den republikansk och demokratiska sidan. Trump spelade på missnöjet som ingen annan kandidat lyckats fånga upp.

ANNONS

Det är ett stort misslyckande för demokraterna att förlora väljare som på olika sätt befinner sig i utanförskap och som traditionellt borde rösta på en demokratisk kandidat. Hillary Clintons försäkran att kämpa för den vita arbetarklassen genom att skapa nya jobb och höja minimilönen hjälpte inte. Donald Trumps segerkoalition bygger på traditionella republikanska väljare med företagare och höginkomsttagare tillsammans med gruppen som går under benämningen den kristna högern och vit utsatt arbetsklass där majoriteten är män.

Hillary Clinton ökade gapet i röstande några procentenheter mellan män och kvinnor. Fler kvinnor röstar sedan länge mer demokratiskt än män. Hennes styrka finns även i de stora minoritetsgrupperna latinos och afroamerikaner där Trump inte lyckades göra de inbrytningar som republikanerna talade om för fyra år sedan då dessa väljare ansågs nödvändiga för att vinna årets presidentval.

Donald Trump talade nedtonat efter sin valvinst om att vara en president för hela USA. Han övertog Clintons kampanjbudskap om sammanhållning och enighet. Men hans vallöften talar ett helt annat språk.

Han har sagt att han omedelbart tänker bygga en mur mot Mexiko men säger numera inte att Mexiko skall tvingas betala. Det är rimligt att tro att det bygget påbörjas, inte minst som en symbolhandling för att visa att han lever upp till sitt viktigaste kampanjlöfte som var med om att i början svänga opinionen till hans fördel.

ANNONS

Hans tuffa inställning till även legal immigration finns med i bilden, särskilt mot muslimer.

Löftet att genast riva upp sjukvårdsreformen Obamacare kommer också att infrias. Om det lyckas i sin helhet är oklart men avsikten är tydlig och också här finns ett symbolvärde eftersom Obamacare är ett rött skynke för republikanerna.

Utrikespolitiskt är det oklart vilken väg Trump kommer att gå. Hans oerfarenhet kan innebära en viss försiktighet inledningsvis. Trump har talat positivt om den ryske ledaren Vladimir Putin – som anklagats för att ha försökt påverka valet i Trumps riktning genom läckor från Wikileaks och andra men oklara manipulationer – och har sagt att han så snart som möjligt skall förbättra de rysk-amerikanska förbindelserna. Han ärver en rad konflikter och krig som USA är inblandat i och måste hantera dem i Syrien, Irak och Afghanistan.

Här finns spekulationer om att Trump kommer att utse Newt Gingrich till utrikesminister. Gingrich befinner sig på högerkanten och ledde den konservativa revolutionen i kongressen på 1990-talet. New Yorks tidigare borgmästare Rudy Giuliani finns också med som en möjlig minister i Trumps regering. New Jerseys guvernör Chris Christie leder övergångsteamet för Trump och kan också komma att utses till minister.

ANNONS

Medan demokraterna sörjer förlusten firar Trumps anhängare segern och den nye presidenten måste snabbt infria ett antal vallöften. På valnatten nämnde han utbyggande av infrastrukturen som ett första steg att sätta amerikaner i arbete.

ANNONS