Donald Trump på ett kampanjmöte i Miami på tisdagen.
Donald Trump på ett kampanjmöte i Miami på tisdagen. Bild: Rebecca Blackwell

Britt-Marie Mattsson: Trump peppar för sin gigantiska kröningsfest

Joe Biden klarade testet att hålla ett klart och bestämt tal vid Nato-mötets inledning. Men det imponerade inte på republikanerna och Donald Trump. Och inte på kritiska demokrater heller.

ANNONS

Att ett president läser ett tal innantill på en prompter brukar inte väcka någon större uppmärksamhet, såvida inte innehållet avviker från det förväntade. Men för Joe Bidens del har det gått så långt sedan den katastrofala debatten mot Donald Trump för snart två veckor sedan. Och demokrater tvekar fortfarande om han är rätt kandidat att nominera vid partiets konvent i slutet av augusti.

Ju längre tiden går, desto svårare har dock de negativa att vinna mark. Utan en omfattande revolt internt både bland guvernörer, senatorer och ledamöter av representanthuset är det svårt att kasta ut Biden och ersätta honom med någon annan.

ANNONS
Natos avgående generalsekreterare Jens Stoltenberg, president Joe Biden, USA:s första dam Jill Biden och Sveriges statsminister Ulf Kristersson på Nato-toppmötet i Washington på tisdagen.
Natos avgående generalsekreterare Jens Stoltenberg, president Joe Biden, USA:s första dam Jill Biden och Sveriges statsminister Ulf Kristersson på Nato-toppmötet i Washington på tisdagen. Bild: Evan Vucci

Ännu har Biden inte visat några tecken på att stiga åt sidan frivilligt, utan har istället försäkrat att han är kvar för att vinna. Vicepresident Kamala Harris är inne på samma spår och majoritetsledaren i senaten, Chuck Schumer, säger att han ”håller på Joe”. Även den demokratiske minoritetsledaren i representanthuset, Hakeem Jeffries, stöttar Biden. Endast en handfull ledamöter i huset vill öppet byta ut Biden och en senator är på samma linje.

Trump fick ovärderlig ammunition mot Biden vid debatten och han lämnar egna vallöften åt sidan

Det betyder dock inte att demokraterna upphört att tveka om Biden är rätt kandidat att vinna presidentvalet mot Donald Trump i november. Men att vädra missnöjet allt för intensivt mitt under Natomötet och inför republikanernas konvent uppfattas som olämpligt. Nu gäller istället enighet för att inte underminera USA:s ställning i försvarsalliansen och för att samla de egna krafterna inför republikanernas konvent i Milwaukee i Wisconsin, som inleds på måndag den 15 juli, så att republikanerna inte kan utnyttja den interna dragkampen inom motståndarpartiet.

Donald Trump på ett kampanjmöte i Miami på tisdagen.
Donald Trump på ett kampanjmöte i Miami på tisdagen. Bild: Rebecca Blackwell

Donald Trump står som republikanernas oomtvistade val vid konventet och hans tidigare främsta utmanare Nikki Haley släppte häromdagen sina vunna delegater till konventet från primärvalen fria. Hon uppmanade dem att rösta på Donald Trump, trots att hon under hela sin valrörelse framställde Trump som en olämplig presidentkandidat som inte var i stånd att vinna valet i november.

ANNONS

Donald Trump förbereder sitt intåg i Milwaukee – som han nyligen förolämpade genom att säga att det är en urtrist stad – med en serie valmöten. På tisdagen sluggade han hårt mot Joe Biden, som han kallar ”sömnige Joe”. Trump fick ovärderlig ammunition mot Biden vid debatten och han lämnar egna vallöften åt sidan och koncentrerar sig istället på, som han beskriver, sin motståndares bristande kvalifikationer. Han vidhåller också att han själv förlorade valet 2020 på valfusk och att Biden är en illegitim president.

Konventet i Milwaukee är upplagt som en gigantisk kröningsfest

Partiernas konvent är en orgie i galna hattar, konfetti, plakat och jubel som förlängs av patriotisk musik som blir allt högre ju längre jubelkonserten kan hållas vid liv. Men bakom kulisserna finslipas även partiets valmanifest, som presidentkandidaten visserligen inte behöver omfamna till punkt och pricka, men ändå inte helt kan negligera.

Trump har fördelen att han kan sätta likhetstecken mellan sig själv och det republikanska partiet där han för en kort tid sedan handplockade Michael Whatley till ordförande, och svärdottern Lara Trump till vice. Båda ingår i Trumps närmaste krets som hävdar att valet 2020 var riggat till Bidens fördel. Trump har inte lovat att respektera valutgången 2024 annat än om det är ”rättvist”, vilket betyder att han vinner.

ANNONS

Konventet i Milwaukee är upplagt som en gigantisk kröningsfest av Donald Trump med tusentals jublande delegater, republikanska toppnamn och särskilt inbjudna gäster. Familjen, med hustrun Melania, finns också samlad.

Vid konventet skall även Trumps vicepresidentkandidat godkännas. Trump bör redan ha bestämt sig för vem det skall bli, men han låter medvetet spekulationerna åka åt olika håll för att öka spänningen. En indikation kan vara att Trump hade Marco Rubio – senator från Florida – med på ett valmöte. Men även J. D . Vance – senator från Ohio – nämns plus en rad andra som visat intresse. Störst sensation skulle Nikki Haley vara. Men Donald Trump tros inte vilja ha någon som har en stark egen lyskraft. Obrottslig lojalitet värderas högt.

LÄS MER:Alla blickar mot Biden på Nato-toppmötet i Washington

LÄS MER:Joe Bidens intervju stillade inte oron hos demokraterna

LÄS MER:Första damen Jill Biden – ständigt stöttande vid sidan av presidenten

ANNONS