Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump under ett kampanjmöte i Florida på tisdagen.
Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump under ett kampanjmöte i Florida på tisdagen. Bild: Rebecca Blackwell/AP/TT

Trump hintade om möjlig vice – och angrep Harris

Donald Trump är tillbaka på kampanjtåget.
Under gårdagskvällens samling i Florida gick han till attack mot Joe Bidens vicepresident Kamala Harris, favorittippad att ta över den demokratiska kandidathatten om Biden kliver åt sidan.

ANNONS

Donald Trump har legat lågt under de senaste veckornas åldersrelaterade turbulens kring Biden. När expresidenten återupptog sitt kampanjande i Miami på tisdagskvällen var det med sedvanliga angrepp mot sin förmodade konkurrent i novembers presidentval.

– Vår seger var så stor att Joes egna parti nu vill att han kastar in handduken och ger upp presidentskapet efter en enda 90 minuters insats, sade Trump med anspelning på CNN-debatten mellan Trump och Biden den 28 juni.

Hintar om Rubio

81-årige Biden – vars insats i debatten allmänt bedömts som katastrofal – har upprepade gånger insisterat på att han inte kommer att dra sig ur, trots att demokrater i både representanthuset och senaten manat honom att kliva åt sidan. I spekulationerna om en eventuell efterträdare är vicepresident Kamala Harris det mest haussade namnet.

ANNONS

Från scenen i Miami gick 78-årige Trump till hård attack mot Harris, bland annat genom att ge henne skulden för Vita husets migrationspolitik.

Trump passade även på att spä på spekulationerna kring sin egen vicepresidentkandidat. I nästa vecka ska Republikanernas kandidat till viceposten tala till sina partikamrater vid konventet i Milwaukee, då Trump formellt koras till partiets presidentkandidat. Ett besked om vicekandidaten tros därmed kunna komma när som helst.

– Jag tror att de förmodligen tror att jag kommer meddela att Marco (Rubio) blir vicepresident, sade Trump i en blinkning till det stora pressuppbådet på plats i Miami.

Debut för sonen

Floridasenatorn Marco Rubio, son till kubanska immigranter, är ett ofta återkommande namn i spekulationerna. Han bedöms vara en medkandidat som skulle kunna hjälpa Trump att plocka röster hos USA:s stora latinamerikanska befolkning.

Även 53-årige Rubio slängde diverse kängor åt Harris håll under kampanjmötet. Bland annat kallade han henne Bidens "avbytare" och hånade hennes skratt.

Den stora snackisen var annars att Donald Trumps yngste son, den nyblivne 18-åringen Barron Trump, för första gången framträdde på ett av sin pappas kampanjmöten.

Anhängare samlade i Doral, Miami inför Trumps kampanjmöte.
Anhängare samlade i Doral, Miami inför Trumps kampanjmöte. Bild: Rebecca Blackwell/AP/TT
Barron Trump, 18 år, introducerades för republikanska anhängare under tisdagens Trumpmöte i Florida.
Barron Trump, 18 år, introducerades för republikanska anhängare under tisdagens Trumpmöte i Florida. Bild: Marta Lavandier/AP/TT

Fakta: Donald Trump

Donald Trump, född 1946, var USA:s 45:e president mellan 2017 och 2021. Den frispråkige republikanen vann presidentvalet 2016 med vallöftet att "göra USA stort igen", men misslyckades med att bli omvald i november 2020.

Trump var den första presidenten som inte hade tidigare erfarenhet som folkvald politiker eller militär. I stället har han ägnat sitt liv åt affärer.

Född i Queens i New York har han en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Trump ärvde fastigheter av sin far och byggde med dem som bas ett imperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor.

Donald Trump är far till fem barn och gift för tredje gången. Hans nuvarande hustru är slovensk-amerikanska Melania Trump.

ANNONS