Trots skattebrott och sexskandaler – så minns världen Berlusconi

Premiärminister, mediemogul, fotbollsklubbägare och multimiljardär. Silvio Berlusconi dominerade Italien under flera årtionden. Trots skandaler, rättsliga efterspel och häftig kritik återkom han ständigt.

ANNONS

Silvio Berlusconi var under flera år sjuk i leukemi och drabbades också av en rad andra hälsoproblem. Han smittades av covid-19 och togs under de senaste månaderna in på sjukhus för lunginflammation och allvarliga infektioner. Han avled vid 86 års ålder.

Den kaotiska italienska politiken spelade tidigt Silvio Berlusconi i händerna. Han hade inget emot att kallas " populist" och tillträdde som premiärminister för första gången 1994, bara en kort tid efter att han givit sig in i politiken och skapat det nya partiet Forza Italia. Efter ett knappt år avgick regeringen.

Men Italiens ständiga regeringskriser var Berlusconis livsluft. Med olika allianser och mer eller mindre okonventionella överenskommelser var han central i flera regeringsbildningar. Efter den första korta tiden som premiärminister återkom han 2001 och innehade posten till 2006, vilket är den längsta tiden för en italiensk premiärminister sedan andra världskriget. Han var tillbaka 2008 men tvingades avgå 2011 och dömdes för skattebrott 2012. Domen innebar att han förbjöds att inneha politiska poster. Men när förbudstiden löpte ut 2018 valdes han till ledamot av Europaparlamentet och därefter till senator.

ANNONS

Stort nätverk

Berlusconi började som ung som dammsugarförsäljare men gav sig på 1960-talet in i fastighetsbranschen. Han gjorde sig tidigt en förmögenhet och anklagades av sina konkurrenter för osunda affärsmetoder. Han påstods ha mutat sig till lukrativa kontrakt, ha tagit genvägar med hjälp av politiska kontakter och för att ha allierat sig med maffian. Men ingenting av detta kunde bevisas, trots en rad utredningar.

När han på 1980-talet köpte fotbollsklubben AC Milan tog han klivet upp till en "celebritet" som gärna konkurrerade om rampljuset med klubbens främsta spelare. Han tyckte om att röra sig med italienska och internationella kändisar och inbjöd även utåt mer okända finanspersoner till sina extravaganta egendomar. Det innebar att han skapade ett stort nätverk som han kunde utnyttja både politiskt, ekonomiskt och personligt.

Han sålde AC Milan 2017 men hade kvar sitt intresse för fotbollsklubbar och har de senaste åren ryktats finnas med i förhandlingar om andra inköp.

Ex-frun: ”Inte frisk”

Berlusconis hade ett stort intresse av att visa upp sig med unga kvinnor vid de fester som han arrangerade. Några av kvinnorna anmälde honom och hans inbjudna vänner för övergrepp. Det ledde inte till rättsliga åtgärder. Hans fru Veronica Laro lämnade dock in sin skilsmässoansökan och meddelade som orsak att hennes man ofta hade kontakt med minderåriga flickor och att han "inte är frisk."

ANNONS

Men som med det mesta som Silvio Berlusconi företagit sig så har han glidit undan, utredningar har lagts ned och han har seglat vidare. Fängelsestraffet för skattebrott omvandlades till samhällstjänst.

Berlusconi har haft stor nytta av sitt omfattande privatägda medieimperium med tv-kanaler och tidningar. Han grundade sin första mediegrupp 1978 och utmanade statligt finansierade RAI som hade monopol på de nationella tv-sändningarna i Italien. 1990 var Berlusconis kanaler även nationellt etablerade och erbjöd till större delen underhållning, men övergick snart till att också ha nyheter och politiska kommentarer. Berlusconi har både sålt och gjort nyetableringar och hans medier har varit viktiga i de politiska kampanjerna då de helhjärtat ställt upp för sin ägare.

Silvio Berlusconi har kallats för skaparen av den moderna populistiska politikern. Han har också jämförts med Donald Trump. Men Berlusconi har avfärdat jämförelser och påpekade ibland att han hade en unik stil när han talade.

Flertalet av de reformer som Berlusconi som premiärminister lovade var svåra att genomföra. Italiens ekonomi förbättrades inte, som utlovats, dramatiskt till det bättre. Han uppfattas därför inte som en stor politisk ledare. Det är i stället som en kontroversiell politiker och person som Berlusconi går till historien.

LÄS MER:Silvio Berlusconi är död

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS