De sju unga tyskar som insjuknat av den nya omikronvarianten är de första som rapporterats ha smittats efter att ha fått en tredje vaccindos.
De sju unga tyskar som insjuknat av den nya omikronvarianten är de första som rapporterats ha smittats efter att ha fått en tredje vaccindos. Bild: Charles Krupa

Trippelvaccinerade tyskar smittade av omikronvarianten

Sju unga tyskar i åldrarna 25-39 år har smittats av omikronvarianten, trots att de fått tre doser coronavaccin. Det är första gången det rapporterats om en genombrottsinfektion hos personer som har fått tre vaccindoser, skriver tyska medier.

ANNONS

De sju unga tyskarna var på resa i Sydafrika när de smittades av den nya virusvarianten. Det säger Wolfgang Preiser, medlem i det forskningskonsortium som upptäckte den nya omikronvarianten, till tyska Der Tagesspiegel.

– Genombrottsinfektioner ser vi mycket av just nu. Vad vi inte visste var att en tredje dos av Pfizer/Biontechs vaccin inte förhindrar infektion, säger han till tidningen.

Enligt en studie, som offentliggjordes under torsdagen, ska gruppen ha smittats redan i slutet av november, alternativ i början av december. Samtliga hade fått åtminstone två av sina doser av ett så kallat mRNA-vaccin, som Pfizers eller Modernas. Vid smittotillfället hade det gått mellan en och två månader sedan deras tredje dos.

ANNONS

Inget svårt sjukdomsförlopp

Samtliga fick lindriga symptom och ingen ska ha blivit svårt sjuk. De sattes i karantän och förde dagbok över sina symtom. Under karantäntiden var de vanligaste symtomen ont i halsen, trötthet, huvudvärk, men också torrhosta, tryck över bröstet och bihålorna, snuva och illamående. En person berättade om nattliga svettningar och ytterligare en om tillfälliga lukt- och smakstörningar.

Enligt Wolfgang Preiser ska detta inte missförstås som att vaccinet inte fungerar, utan det visar snarare att inte ens ”det bästa vaccinet” skyddar helt mot smitta. En tredje vaccindos är dock fortfarande, enligt forskaren, det enda som hjälper mot svår sjukdom.

– Man kan nu naturligtvis säga: Det är ju trots allt unga personer det handlar om här. Men man kan utgå från att det (en tredje vaccindos, reds. anm.) åtminstone förhindrar ett svårt sjukdomsförlopp, säger han till Der Tagesspiegel.

LÄS MER:En miljon svenska vaccindoser till Rwanda

LÄS MER:Ett fall av omikron utan resekoppling upptäckt

LÄS MER:Socialstyrelsen: Ökningstakten inom sjukvården är oroande

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS