Tolvåriga Hila Rotem-Shoshani, som hållits som gisslan av terrorstämplade Hamas i Gaza, frigavs i helgen och återförenades med sin farbror. Bilden är distribuerad av den israeliska militären.
Tolvåriga Hila Rotem-Shoshani, som hållits som gisslan av terrorstämplade Hamas i Gaza, frigavs i helgen och återförenades med sin farbror. Bilden är distribuerad av den israeliska militären. Bild: IDF/AP/TT

Tillvaron som Hamasfånge: Ris, tystnad och toakö

Det var mörkt, de sov på plaststolar och gavs mest ris och bröd att äta. Men de fick också läkartillsyn.
I takt med att fler ur gisslan friges når detaljer om tillvaron som fånge hos terrorstämplade Hamas ut.

ANNONS

– De sa hela tiden till dem att viska och hålla sig tysta. Jag säger till henne att nu kan du höja rösten, berättar Yeir Rotem, vars tolvåriga brorsdotter Hila Rotem-Shoshani frigavs under helgen, för nyhetsbyrån AP.

Hans släkting, som fyller 13 år i dagarna, har sovit lugnt och har god aptit, säger han.

Andra som hållits gisslan mår inte lika bra.

Tappade vikt

Sju veckor har gått sedan islamiströrelsen Hamas synkroniserade attack mot Israel, som tog över 1 200 liv och startade det pågående Gazakriget. Anfallet innefattade massakrer mot kibbutzer och en musikfestival i södra Israel, vid vilka över 200 personer togs gisslan.

ANNONS

Några få frigavs under oktober. De senaste dagarna har ytterligare 50 kunnat återförenas med nära och kära, inom ramarna för ett avtal om tillfällig vapenvila och fångväxling som förhandlats fram. Dessutom har ett antal medborgare i andra länder – många av dem thailändare – frigivits utanför överenskommelsens ramar.

De flesta av dem håller sig utanför offentligheten och många vårdas på sjukhus.

Men vissa detaljer om deras tid i fångenskap har framkommit i israeliska och amerikanska medier: Delar av gisslan sov på plaststolar som ställts på rad i ett rum som liknade en reception. Ibland fick de vänta i timmar på att gå på toaletten. De flesta tappade rejält i vikt under tiden hos Hamas.

Gisslan verkar ha flyttats runt och som andra i Gaza ha drabbats hårt av strömavbrott och vattenbrist. De duschade inte och fick bara nya kläder precis innan frigivningen, enligt uppgifter till den israeliska nyhetssajten N12.

Åt pita och gurka

Adva Adar, barnbarn till nyligen frigivna 85-åriga Yaffa Adar, säger att hennes mormor blivit smal men att hon haft koll på tiden i fångenskap.

– Hon räknade dagarna. När hon kom tillbaka sade hon "jag vet att jag varit där i 50 dagar", berättar Adar för AP.

Men för den äldre kvinnan väntade en annan chock. Hennes hus hade ödelagts av Hamas.

ANNONS

– Hon måste börja om i hög ålder. Det är tufft, säger dotterdottern.

Det är oklart exakt var gisslan hållits, mycket tyder på att de delats in i grupper. Vittnesmål om "totalt mörker" tyder på att många vistats under jord. Det stämmer med 85-åriga Yocheved Lifshitz berättelse.

Lifshitz frigavs tidigare i oktober. För medier som BBC har hon beskrivit kilometerlånga vandringar i ett "enormt nätverk" av underjordiska tunnlar där hon hölls med andra från sin kibbutz Nir Oz. Hennes grupp fick sova på madrasser på golvet och tittades till av läkare då och då. De delade mat med sina fångvaktare: ost, pitabröd och gurka.

– De sa att de är människor som tror på Koranen och att de inte skulle skada oss, har hon berättat om vakterna.

Kan inte sluta krama

De senaste dagarna har glädjescener utspelat sig i Israel när tidigare gisslantagna återförenats med nära och kära. Bilder i bland annat The Times of Israel visar en mamma som inte kan sluta krama sina två döttrar och hur en familj poserar som ett idrottslag på sjukhus. Vissa är fortfarande rödgråtna.

Med undantag för två personer som fördes direkt till läkare, en äldre kroniskt sjuk kvinna och en yngre kvinna på kryckor, ser de flesta ut att vara i förhållandevis gott fysiskt skick. Men läkare varnar för retroaktiva psykologiska effekter.

ANNONS

Nioåriga Ohad Munder och hans familj säger sig vara angelägna om att gå tillbaka till ett "vanligt liv". Pojken, som rapporteras ha ätit glass och pizza med sina kompisar i helgen, togs gisslan med sin mamma och mormor.

– De hölls på samma plats hela tiden. Han hade inga leksaker eller telefon men de fick ha papper och penna. Hans mamma är lärare och hon såg till att spela, leka och rita mycket med honom, berättar kusinen Merav Raviv för amerikanska Fox News.

Alla tre frigavs gemensamt.

– Ohad har tur. Det finns barn från kibbutzen som varken har hem eller familjer att återvända till.

Israeler väntar otåligt på en helikopter med landsmän som hållits gisslan av terrorstämplade Hamas i Gaza. Helikoptern är på väg att land vid ett sjukhus i Petah Tikva i Israel. Bilden togs i söndags.
Israeler väntar otåligt på en helikopter med landsmän som hållits gisslan av terrorstämplade Hamas i Gaza. Helikoptern är på väg att land vid ett sjukhus i Petah Tikva i Israel. Bilden togs i söndags. Bild: Leo Correa/AP/TT
85-åriga Yaffa Adar finns bland de som hållit gisslan av Hamas. Hon frigavs i fredags och är nu tillbaka i Israel.
85-åriga Yaffa Adar finns bland de som hållit gisslan av Hamas. Hon frigavs i fredags och är nu tillbaka i Israel. Bild: Hostages and Missing Persons Families Forum/AP/TT
85-åriga Yocheved Lifshitz togs gisslan av Hamas men frigavs i oktober. När hon frigavs tog hon sin fångvaktare i hand och sade 'shalom' – det hebreiska ordet för fred. Fotot togs den 24 oktober.
85-åriga Yocheved Lifshitz togs gisslan av Hamas men frigavs i oktober. När hon frigavs tog hon sin fångvaktare i hand och sade "shalom" – det hebreiska ordet för fred. Fotot togs den 24 oktober. Bild: Ariel Schalit/AP/TT
Nioåriga Ohad Munder, fotograferad i en israelisk helikopter kort efter frigivningen från Hamas fångenskap i fredags. Bilden är distribuerad av den israeliska militären.
Nioåriga Ohad Munder, fotograferad i en israelisk helikopter kort efter frigivningen från Hamas fångenskap i fredags. Bilden är distribuerad av den israeliska militären. Bild: IDF/AP/TT

Fakta: Utvecklingen i Gaza

Enligt FN:s beräkningar befinner sig omkring 1,7 miljoner människor – tre fjärdedelar av Gazas befolkning – på flykt inom kustremsan.

Israels bombanfall mot Gazaremsan, som enligt landremsans Hamasstyrda vårdmyndigheter, har dödat fler än 13 000 människor, inleddes efter terrorstämplade Hamas blodiga anfall mot civila i Israel den 7 oktober då omkring 1 200 personer uppges ha dödats och gisslan tagits.

Israel motiverar de många attacker som drabbat civila mål med att Hamas har militära ställningar där eller i tunnelsystem under marken.

Källor: AFP, AP

ANNONS