Terrorforskaren: "Logistiska skäl att slå till mot Belgienmatchen"

Att de 12 gripna terroristerna planerade att slå till mot EM-matchen mellan Belgien och Irland handlar troligen om logistiska skäl snarare än att attacken var riktad just mot något av de enskilda länderna. Det menar terrorforskaren Magnus Norell. – Hotbilden är nog bredare än så. Det handlar väl om att man försöker slå till där man kan. Jag tror snarare att själva EM är målet, säger Norell.

ANNONS

Bara timmar innan gruppspelsmatchen mellan Belgien och Irland meddelade åklagarmyndigheten i Bryssel att man gripit 12 misstänkta terrorister i Belgien.

Enligt uppgifter som tyska Focus tagit del av planerade de gripna att slå till mot EM-matchen mellan Belgien och Irland på Stade de Bordeaux klockan 15.00 på lördagen.

De 12 personerna greps efter ett 40-tal razzior i Belgien under fredagen och lördagen.

Magnus Norell är terrorforskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Han vill inte dra några slutsatser kring hur nära terroristerna var att utföra sina planer, trots att de greps i kort anslutning till matchen.

ANNONS

– Om uppgifterna stämmer kring att det planerades ett attentat mot den här matchen så kan gripandena tyda på flera saker. Det är inte alltid vi får reda på vilket polisarbete som sker även om det är effektivt. Det kan finnas två huvudorsaker till att gripandena sker i så kort anslutning till matchen, säger Norell och forsätter.

– Antigen är det så att man inte har löst det här förrän i sista stund, att det var på håret så att säga. Det kan också vara så att man väntade så länge som möjligt med att slå till för att kunna fånga så många personer som möjligt. I det här fallet kan jag tänka mig att det är så. Det kan så klart finnas risker med att göra på det viset, men har polisen koll kan de göra så. Men naturligtvis väntar man inte för länge, man vill inte riskera något genom att vänta för länge heller.

Att de misstänkta terroristerna uppges ha planerat att slå till mot just matchen mellan Belgien och Irland, tror terrorforskaren handlar om logistiska skäl, snarare än att attacken skulle vara riktad mot något av de enskilda länderna.

– Hotbilden är nog bredare än så. Det handlar väl att om man försöker slå till där man kan. Jag skulle inte göra den kopplingen rätt av, jag tror snarare att själva EM är målet.

ANNONS

Han menar att det är enklare för terrorister från Belgien att resa obemärkta till en match där Belgiens landslag spelar, då tusentals andra belgiska medborgare gör samma resa.

- Handlar det om en cell som är styrd från Belgien är det mer ett logistiskt faktum. Det är ju också syftet med att de här cellerna finns utplacerade på många olika håll. Minimerar man resandet, minimerar man också risken att åka fast, säger Magnus Norell.

Han menar att ett terrordåd under EM hade varit en stor prestigeseger för terroristerna då säkerhetspådraget just nu är rigoröst i hårt terrordrabbade Frankrike.

– EM är naturligtvis ett intressant mål för jihadisterna. Samtidigt är det här något som redan pågår, och det har redan skett flera attentat tidigare. Men lyckas man slå till mot ett EM-relaterat mål får man ett enormt genomslag då turneringen bevakas stort i media och attentatet får på så sätt ett enormt genomslag som visar att de finns och att de utgör ett allvarligt hot.

Den 22 juni spelar Sverige mot just Belgien på Allianz Riviera i Nice.

Bör svenska EM-resenärer vara oroliga inför den matchen med tanke på uppgifterna om att det planerades en terrorattack mot dagens match där Belgien spelar?

ANNONS

– Jag tänker inte dela ut några råd, den rollen har jag inte och den tänkter jag inte ta på mig.Alla vet om att det finns en hotbild, men jag tänker inte ge ut några råd till någon, säger Magnus Norell.

ANNONS