Terrorattack vid brittiska parlamentet

ANNONS

De första rapporterna om attacken började komma vid fyratiden på onsdagseftermiddagen.Den misstänkta gärningsmannen inledde sin attack genom att köra in i en folkmassa med en bil. Efter att ha kört på männsikor vid Westminister Bridge fortsatte föraren vidare mot parlamentsbyggnaden och körde in i en grind. Därefter ska han ha övergett fordonet och tagit sig in på parlamentsområdet.

Där stötte på polismannen Keith Palmer som blev ett av dödsoffren i attacken. Kort därefter sköts gärningsmannen av polisen.

Totalt har fyra personer mist livet hittills. Förutom gärningsmannen och polismannen uppges en kvinna i 40-årsåldern och en man i 50-årsåldern ha dött i attacken. Kvinnan ska ha rötter i Spanien och uppges ha varit på väg att hämta sina barn från skolan när hon dödades, skriver flera spanska och brittiska medier.

ANNONS

På morgonen meddelade polisen att 29 personer fortfarande vårdades på sjukhus. Det är oklart hur många som är allvarligt skadade. Bland de skadade fanns tre skolbarn från Frankrike, deras tillstånd är inte livshotande, uppges BBC.

Stor polisinsats efter dådet

Under natten och morgonen har den brittiska polisen genomfört flera räder i Birmingham, London och i andra delar av landet. Totalt sex adresser har genomsökts och sju personer har gripits. Polisen bekräftar att räderna är kopplade till attacken men vill inte ge några fler detaljer om de gripna.

– Vi har sökt igenom sex adresser och gjort sju gripanden. Undersökningen i Birmingham och andra delar av landet fortsätter, säger Mark Rowley på polishögkvarteret Scotland Yard, enligt Reuters.

Sedan uttalandet har ytterligare en person gripits, enligt Londonpolisen. Underrättelsetjänsten MI5:s generaldirektör meddelar att myndigheten är "fullt mobiliserad" för att hjälpa polisen, skriver nyhetsbyrån Press Association på Twitter.

Enligt uppgifter till brittiska medier ska gärningsmannen ha bott på en av adresserna som polisen slagit till mot. Polisen har inte gått ut med mer information om mannen annat än att han är identifierad. Man har dessutom valt att inte svara på frågan om det rör sig om en brittisk medborgare.

– Polisen utreder den här mannen, hans medhjälpare, varifrån han kom, sa Storbritanniens försvarsminister Michael Fallonenligt Reuters.

ANNONS

Flera vittnen såg händelsen

Flera vittnen har sett både gärningsmannen och själva attacken.

–Vi tog bilder på Big Ben och då såg vi en massa människor som kom springande mot oss, säger Jayne Wilkinson till Sky News.

Hon berättar att hon sedan hörde tre skott och att hon såg när mannen som bar kniven bli träffad.

Ett annat vittne som var vid ett torg i närheten av parlamentet berättade att hon också hörde skott och när hon gick närmare såg hon en skjuten man.

–Han hade en skottskada på den högra sidan av bröstet. Jag vet inte om han levde eller var död.

Även en polsk politiker, Radoslaw Sikorski, blev vittne till händelsen. Han berättade för BBC att han hörde något som han först trodde var en kollision. Sikorski berättade att han såg fyra personer ligga på marken. En av dem blödde "ymnigt".

Inga uppgifter om svenskar

På torsdagen hade Utrikesdepartementet inte fått några uppgifter om att några svenskar ska ha skadats i attacken.

– Vi har inga uppgifter om det i nuläget, men vi undersöker om så är fallet, säger Rasmus Eljanskog vid UD:s presstjänst.

ANNONS