Syriska valet genomfördes utan dåd

ANNONS
|

De röstberättigade har i dag, för första gången på 50 år, tre kandidater att välja mellan: president Bashar al-Assad, affärsmannen Hassan al-Nouri och den 43-årige parlamentsledamoten Maher Hajjar, från Aleppo.

-Vi hoppas på säkerhet och stabilitet, säger arabiskläraren Hussam al-Din al Aws till Reuters.

Han var den första på plats vid en av vallokalerna i Damaskus - en av totalt 9 600 i landet - och hoppas att al-Assad ska vinna.

Att någon annan än den sittande presidenten skulle ta hem segern är uteslutet och valet beskrivs som en fars av oppositionsgrupper och internationella experter. EU och USA har fördömt det som en parodi på demokrati, rapporterar al-Jazira.

Valet hålls mitt under brinnande inbördeskrig som hittills krävt minst 162 000 dödsoffer och försatt över nio miljoner människor på flykt, enligt flera människorättsorganisationer. Det är bara i de regimkontrollerade områdena som det finns vallokaler och dessa övervakas av valobservatörer från länder som beskrivs som al-Assads vänner: Nordkorea, Iran och Ryssland.

ANNONS

På Sergels torg i Stockholm demonstrerade i dag svensk-syriska oppositionella mot valet, som de helt dömer ut. "Yalla, yalla, Assad ska falla", "Assad - fascist, mördare", rungade några av slagorden.

En demonstrationsledare, Sami Daoud, visade bilder på ihjälbombade barn.

-Tänk på allt blod, alla dödade barn, alla sönderbombade hus. Vad är det för val?

Demonstranterna är också kritiska till att Sverige, till skillnad från exempelvis Tyskland och Frankrike, lät syriska ambassaden här ordna röstmottagning.

ANNONS