Sverige tar inte emot sjuka från Gaza – trots EU:s begäran

Det finns inga planer för Sverige att ta emot patienter från Gaza, trots att Norge och sju EU-länder i veckan meddelat att de kommer att evakuera och vårda sjuka från området.
Flera partier ställer sig kritiska till regeringen.
– Det är uppenbart att behoven finns och inte kan tillgodoses i närområdet, säger Ulrika Westerlund (MP).

ANNONS
|

I maj kontaktade EU-kommissionen Sverige med en begäran om att ta emot sjuka patienter från Gaza.

Trots att Norge och sju EU-länder nu har meddelat att de tar emot patienter från Gaza, så finns det idag inga planer för Sverige att ta emot eller vårda svårt sjuka från Gaza, enligt Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB).

”Sverige har inget regeringsuppdrag kopplat till Medevac från Gaza, vilket innebär att Sverige inte planerar för mottagande av patienter eller genomförande av luftburen sjuktransport/Medevac från Gaza till Sverige i nuläget”, skriver MSB i ett mejl till GP.

Barn och vuxna får inte den livskritiska vård de behöver i krigsdrabbade Gaza, meddelar EU-kommissionen.
Barn och vuxna får inte den livskritiska vård de behöver i krigsdrabbade Gaza, meddelar EU-kommissionen. Bild: Abdel Kareem Hana

Donerar medicinteknisk utrustning

Den svenska regeringen har inte fattat något beslut om att evakuera och vårda sjuka från Gaza i Sverige.

ANNONS

Sjukvårdsministern Acko Ankarberg Johansson (KD) är ansvarig för frågan om medicinsk evakuering från Gaza.

– Sverige stödjer närområdet genom att donera medicinteknisk utrustning och sjukvårdsmateriel via EU:s civilskyddsmekanism, säger Acko Ankarberg Johansson i en skriftlig kommentar via mejl, och fortsätter:

– Sverige följer utvecklingen, inkommande förfrågningar och utvärderar kontinuerligt hur det svenska stödet bäst utformas.

S, V, MP och C: Ta emot patienter från Gaza

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet ställer sig alla bakom EU:s begäran om att Sverige ska ta emot patienter från Gaza.

– Vi tycker att Sverige ska göra mer för människorna i Palestina. Jag tycker det vore naturligt om Sverige anslöt till de övriga EU-länderna som ska ta emot patienter från Gaza, säger Håkan Svenneling (V), ledamot i utrikesutskottet.

– Vi tycker att regeringen bör följa en rad andra länders agerande och ta emot patienter. Det är uppenbart att behoven finns och inte kan tillgodoses i närområdet, säger Ulrika Westerlund (MP), ledamot i socialutskottet, i en skriftlig kommentar.

Spanien tog under onsdagen emot 16 barn och vuxna från Gaza, som först vårdats i Egypten. Evakueringen var organisaread av EU:s Civil Protection Mechanism (UCPM), men stöd av bland annat Världshälsoorganisationen (WHO).
Spanien tog under onsdagen emot 16 barn och vuxna från Gaza, som först vårdats i Egypten. Evakueringen var organisaread av EU:s Civil Protection Mechanism (UCPM), men stöd av bland annat Världshälsoorganisationen (WHO). Bild: Abdel Kareem Hana

Morgan Johansson (S), Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson, håller med om att Sverige borde vara en del av den EU-koordinerade medicinska evakueringen av patienter från Gaza.

– Vid humanitära katastrofer och krig ska Sverige alltid vara en aktiv part för att hjälpa människor. Vi tar emot svårt skadade från Ukraina och borde ha samma hållning i Gazakriget i den samordnande europeiska insatsen. Vi utgår från att regeringen kommer agera utifrån det, säger Morgan Johansson (S).

ANNONS

Centerpartiet gick i samband med EU-kommissionens begäran i maj ut med sitt stöd för att vårda patienter från Gaza i Sverige.

– Det är hög tid för regeringen att agera. Sverige borde följa det norska exemplet och ta emot patienter från Gaza omedelbart, skriver Centerpartiets pressavdelning i ett meddelande till GP.

20 sjuka till Norge

Under torsdagen meddelade norska migrationsmyndigheten Utlendingsdirektoratet (UDI) att 20 allvarligt sjuka patienter från Gaza ska evakueras och få vård i Norge.

Världshälsoorganisationen hade då redan meddelat att 15 barn och en vuxen evakuerats till Spanien från Gaza för medicinsk vård under onsdagen.

EU-kommissionen meddelade under onsdagen att totalt sju EU-länder – Spanien, Belgien, Italien, Luxemburg, Malta, Rumänien och Slovakien – beslutat att de är villiga att ta emot patienter från Gaza.

LÄS MER:EU vill att Sverige tar emot patienter från Gaza

LÄS MER:Norge tar emot allvarligt sjuka från Gaza

LÄS MER:WHO: Barn från Gaza får vård i Spanien

ANNONS