Svenska hundarna ska hitta överlevande i Marocko

Räddningsarbetet fortsätter efter fredagens jordskalv i Marocko, där över 2 000 personer omkommit. Nu beger sig ett svenskt, frivilligt räddningsteam ner för att bistå arbetet. Med sig har har de tre räddningshundar – däribland hjälten Killian, som räddade 18 personer från rasmassorna i Turkiet tidigare i år.

ANNONS

Sent på fredagskvällen inträffade en jordbävning i Atlasbergen söder om staden Marrakech i Marocko. Skalvet hade en magnitud på 6,8 och hittills har över 2 000 personer konstaterats döda. Tusentals fler är skadade och totalt tros över 300 000 människor ha drabbats, enligt FN:s beräkningar.

Tiden för att rädda fler blir allt mer knapp, samtidigt som dödstalet förväntas stiga i takt med att fler hittas under rasmassorna.

Nu är ett svenskt räddningsteam med frivilliga på väg ned för att leta efter överlevande, vilket även Sveriges Radio rapporterat om. Med sig har de räddningshundarna Ina, Bea och Killian.

ANNONS

Räddade 18 personer i Turkiet

Brandmännen Klaes-Ola Kolberg och Kiril Hristov åkte ner med Killian efter jordbävningen i Turkiet tidigare i år. Då räddade de livet på 18 personer som låg under rasmassorna.

Efter den lyckade insatsen har de påbörjat ett privat räddningsteam tillsammans med den muslimska, internationella biståndsorganisationen Hasene.

– Det var för att vi skulle kunna vara lite mer organiserade om det skulle ske igen. Vi är lite mer förberedda och har lite mer utrustning, säger Klaes-Ola Kolberg.

LÄS MER:Svenska hunden Killian räddade 18 personer i Turkiet

Hastigt beslut

Teamet hade planerat att vara redo först senare i höst, men bestämde sig hastigt att åka på sitt första uppdrag när jordbävningen i Marocko inträffade.

– Vi har inte ens startat upp det här fullt ut, vi ligger i startgroparna, säger Klaes-Ola Kolberg.

När GP når Klas-Ola Kolberg har de just mellanlandat i Istanbul. Med på planet till Marrakech finns tre hundförare, två brandmän, en tolk – och de tre räddningshundarna. För flera av dem är det första eller andra gången de träffas.

”Hunden har sällan fel”

Var teamet ska arbeta får de reda på först när de landar. Oavsett har de med sig viktiga erfarenheter efter insatsen i Turkiet.

– Vi vet lite mer nu vad hundarna kan utföra. Förut visste vi det i teorin, nu har vi sett det skarpt och vet att det är ett otroligt bra verktyg. Nu vet vi att vi ska lita på hunden. Hunden har sällan fel, säger Klaes-Ola Kolberg.

ANNONS

Hundarna söker på rasmassorna och markerar när de känner doften av människa. Killian kan hitta personer ner till sex meters djup.

– Det var ett vinnande koncept, så jag tror att vi kommer fortsätta på samma princip.

Att de nu är fler som åker tror Klaes-Ola Kolberg kommer vara till stor fördel, inte minst på grund av att de är fler fyrbenta medlemmar.

– Killian fick jobba väldigt, väldigt hårt. När vi var klara med ett projekt var det någon som ville ha hjälp med nästa, så han fick inte vila så mycket. Nu är vi flera hundar, så vi kan köra med lite avlösning.

LÄS MER:Anna Bergengren om jordbävningen i Marocko: ”Hela rummet skakade”

LÄS MER:Över 2 000 döda i Marocko – landssorg utlyst

LÄS MER:Ödeläggelse efter skalvet – "som domedagen"

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS