Svart man sköts till döds av polis

En afroamerikansk man brottades på tisdagsmorgonen, lokal tid, ner av två poliser i Louisiana, USA. I ett videoklipp som sprids på sociala medier ses den afroamerikanske mannen, till synes obeväpnad och under kontroll, skjutas av polis som övermannat honom.

ANNONS
|

Stor sorg sköljer i dag över staden Baton Rouge vid Mississippifloden, huvudstadi delstaten Louisiana i den amerikanska södern.

En 37-årig man, iklädd en röd tröja, brottadesner av de två poliserna utanför en närbutik. Orsaken till att poliserna brottade ned mannen, som till vardags uppges ha försörjt sig genom att sälja dvd- och cd-skivor utanför butiken enligt CNN, är ännu inte känd.

Ett videoklipp över polismännens agerandecirkulerar nu på sociala medier filmat inifrån en bil några meter bort.

Videoklippet visar hur den ena polisen slänger sig fram och tar ett midjegrepp bakifrån om den 37-årige mannen och brottar ned honom på rygg, polismannen försvinner samtidigt ur synfält i bilden. Den andre polismannen tar dåett grepp om mannens ena arm och ansikte innan han låser fast armen med ett knä. 37-åringenskriker "vad har jag gjort" utan att kunna ta sig loss de två polisernas grepp.Polismannen som ännu syns i bild drar fram ett vapen ur sitt hölster och personen som filmar skriker "han har en pistol!". Några sekunder senare hörs ljudet av två skott och kameran skakar till innan ett parmans- och kvinnoröster hörs säga "de sköt honom till döds" och personerna förtvivlat börjar gråta. Enligt CNN ska ytterligare tre skott ha hörts kort efteråt.

ANNONS

Poliserna som begick gärningen har fått tjänstledigt enligt rutin för poliser som varit involverade i en skottlossning.

Till CNN uppger polisen att man ännu inte sett videoklippet men att man kommer att undersöka vad man kan utröna från klippet.

– Familjen tog det hårt. De är överväldigade av sorg, säger familjens advokat Edmond Jordan som även uppger att familjen ska ha sett videoklippet.

Ägaren till närbutiken uppgerförCNN att incidenten troligtvisävenfilmats av hans övervakningskameror men att han inte hann se klippet innan polisen beslagtog filmen.

37-åringen tilläts av butiksägaren att sälja cd- och dvd-skivor utanför butiken och de båda hade känt varandra i sex år. Enligt butiksägaren hade den mörke mannen aldrig hamnat i bråk tidigare utanför butiken.

– Poliserna sa till honom att inte röra på sig. Han frågade dem då vad han hade gjort för fel, säger butiksägaren Abdullah Muflahi.

Poliserna ska enligt Muflahi, innan de avlossade skotten, ha använt sig av en elpistol. När poliserna som hade övertaget kollade igenom den nedbrottade mannens fickor ska en av dem ha hittat en pistol och ropat ut ordet "pistol" varpå poliserna sköt mannen. Efter skottlossningen, när mannen låg skjuten till döds, ska en av poliserna ha tagit ut en pistol ur den dödes fickor.

ANNONS

Poliserna ska senare ha talat sinsemellan om att de blivit larmade till platsen eftersom 37-åringenska ha dragit ett vapen mot en annan person, men Muflahi hävdar att han inte sett någon sådan händelse.

Enligt polischefen ska de bägge polismännen ha burit kroppskameror som kunde ha filmat händelsen men kroppskamerorna uppges ha fallit av i samband med tumultet.

Cedric Richmond, som representerar Baton Rouge i kongressen, sa så här om händelsen:

– Videoklippet som släpptes i dag över polisskjutningenav mannen är djupt problematisk och har förståeligt uppbringat starka känslor och ilska i vårt samhälle, säger han till CNN.

– Hans familj och medborgarna i Baton Rouge förtjänar svar och det är vad vi kommer att söka efter genom en rättvis, noggrann och transparent undersökning.

En stor folksamling samlades för att protestera mot den afroamerikanske mannens död som för många i USA rör upp känslor kring andra tillfällen då svarta män skjutits till döds av vita polismän. Dödandet av mannen i Baton Rouge var det 558:e i år genomfört av polismän enligt The Guardian.

Det amerikanska justitiedepartementet kommer att utreda händelsen.

ANNONS