Svampförgiftningar ökar i Frankrike

Sedan början av augusti har över 250 fall av svampförgiftningar inträffat i Frankrike. Det är dubbelt så många fall jämfört med förra året. Nu varnar landets livsmedelsmyndighet folk för att använda sig av appar för att identifiera svamp.

ANNONS

Det har varit som bekant en regnig sommar i Sverige, men även i Frankrike. Även om det kan ha satt en viss sorgkant på semestertiderna så har det varit något som svampplockare kunnat skatta sig lyckliga över.

Men överflödet har inte inneburit svamplycka för alla plockare.

I år har antalet svampförgiftningar ökat jämfört med år 2022, rapporterar Le Parisien. Bara i augusti har landets giftinformationscentral registrerat 250 fall, vilket är dubbelt så mycket jämfört med augusti förra året.

Myndighet varnar för att använda app

Den statliga livsmedelsmyndigheten ANSES varnar nu för att flera svampplockare kan ha förvirrats på grund av att de använt sig av appar för att försöka identifiera svamparterna.

ANNONS

Vissa svamparter kan vara väldigt lika varandra och svåra för en mobilapp att känna igen och i värsta fall kan det finnas giftiga förväxlingsarter.

ANSES rekommenderar nu att man enbart ska äta svamp som man är säker på att man identifierat korrekt och att man ska ta hjälp av experter om man är osäker.

Förra året registrerades strax under 2 000 förgiftningsfall, varav i minst 30 av fallen ska människor ha använt sig av en app för att identifiera svampen som de sedan konsumerat. Under den perioden förgiftades 74 barn, däribland en 11 månader gammal bebis som krävde intensivvård.

LÄS MER:Kvinna i Australien bjöd på lunch – tre döda av giftig svamp

LÄS MER:Svamp täcker parets hem – nu vill de stoppa whiskeyjätten

LÄS MER:Farlig svamp sprids i USA

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS