Frans Timmermans vill ge sig in i den nederländska politiken. Arkivbild.
Frans Timmermans vill ge sig in i den nederländska politiken. Arkivbild. Bild: Nariman El-Mofty/AP/TT

Stora skor att fylla när klimatchef lämnar EU

Han är en politisk tungviktare i Bryssel och har gått i täten för den gröna given. Nu vädras oro för vad som kommer att hända med EU:s klimatpolitik utan Frans Timmermans vid rodret.

ANNONS

Efter tio år i EU-korridorerna i Bryssel blickar Frans Timmermans mot sin hemmaplan, där han vill ge sig in i striden om att bli Nederländernas premiärminister. Och beskedet som EU:s klimatchef lämnade tidigare i veckan har inte gått obemärkt förbi.

Timmermans är EU-kommissionens klimatkommissionär, vice ordförande – och han har gått i täten för den så kallade gröna given som ska leda Europa mot klimatneutralitet 2050. Om han lämnar sin post förlorar EU en av de mest tongivande förespråkarna för minskade utsläpp av planetvärmande växthusgaser och en ekonomi som inte är beroende av smutsiga fossila bränslen.

"Få personer har varit så avgörande för det europeiska klimatarbetet", skriver svenske EU-parlamentsledamoten Jakop Dalunde (MP) på Twitter. "Hur mycket påverkar det klimatledarskapet inom EU?", frågar sig partikollegan Pär Holmgren.

ANNONS

"Tungviktare"

– Timmermans har varit den gröna givens politiska tungviktare, säger Thomas Pellerin-Carlin, chef på Institute for Climate Economics, till nyhetssajten Politico.

– Utan honom är frågan om vem, om någon, som kan fylla hans skor i en tid då kommissionen fortfarande har många beslut rörande den gröna given kvar att färdigställa.

Men för konservativa röster som tycker att EU:s klimatpolitik är för ambitiös är Timmermans beslut välkommet.

Tidigare i juli lyckades EU-parlamentets högerpartier nästan döda ett omstritt förslag om naturrestaurering – men det gick till slut igenom efter många kompromisser. Timmermans förespråkade kommissionens förslag.

– Vi kommer inte att sakna honom. Han har orsakat stora skador, säger den italienska högerledaren Matteo Salvini, enligt Politico.

Till hösten

EU:s klimatmål kommer förstås att finnas kvar även utan Timmermans. Men det återstår att se vem som kommer att ta över som toppförhandlare om unionens klimatpolitik i internationella sammanhang.

Timmermans har till exempel lett EU-delegationen under de senaste tre FN-toppmötena om klimatet, under vilka han har gjort sig känd för eldiga och känslosamma uttalanden.

Klimatchefen väntas lämna sin EU-post före hösten för att delta i valrörelsen i Nederländerna. Det innebär alltså att han inte kommer att leda EU-delegationen under toppmötet COP28 i Dubai i november/december.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS