Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Bild från oktober.
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Bild från oktober. Bild: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Spanska separatister kan få mildare straff

Spaniens regering överväger en lagändring som skulle sänka straffsatsen för de separatistledare som kämpar för ett oberoende Katalonien. Men alla är inte positiva till ändringarna.

ANNONS

Nio katalanska separatistledare dömdes till långa straff för uppvigling för att i oktober 2017 ha lett regionens självständighetsförsök.

Nu föreslår socialdemokraten Pedro Sánchez och hans regering att en den 1800-talslag som då användes för att döma ledarna ska ändras. Det skulle innebära att framtida åtal för liknande brott skulle falla under en lag om grovt förargelseväckande beteende, med ett maxstraff på fem år – en tredjedel av de femton år brott mot lagen om uppvigling kan ge.

Inte imponerad

Utspelet har mötts av försiktiga positiva ord från Kataloniens regionale ledare Pere Aragonès och direkt kritik från högerpartiet PP, som anklagar regeringen för att gå separatisterna till mötes för att själv kunna vara kvar vid makten. Regeringen tvingas förlita sig på flera regionala småpartier för att få igenom sina förslag, och då inte minst nästa års budget.

ANNONS

Sánchez sade i spansk tv på torsdagen att de föreslagna förändringarna inte innebär att ledare som är på flykt – bland dem separatistledaren Carles Puigdemont – undgår åtal, bara att de riskerar mindre stränga straff.

Och Puigdemont, som sedan 2017 lever i exil i Belgien, är inte imponerad av lagförslaget. "Domarna upphävs inte, de byter bara namn", säger han i ett uttalande.

Ska blidka EU

Förslaget är nämligen också ett försök från regeringen att gå EU till mötes och lägga de spanska lagarna om uppvigling i linje med övriga länder i unionen. Just den punkten har varit en stötesten när Spanien har försökt få Puigdemont och andra ledare i exil utlämnade.

De nio som dömdes för uppvigling har alla benådats och släpptes ur fängelse efter tre år. De är dock förbjudna att ställa upp i val.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS