Space X raket vid uppskjutning.
Space X raket vid uppskjutning. Bild: Eric Gay/AP/TT

Space X jätteraket exploderade

Ännu en gång lyfte Starship under stort jubel – och ännu en gång slutade det med explosioner. Åtta minuter efter uppskjutningen förlorades kontakten med jätteraketen, men Space X vill inte kalla det för ett misslyckande.

ANNONS

Starship ägs av Elon Musks rymdbolag Space X och beskrivs som världens mest kraftfulla raket.

Uppskjutningen av den 121 meter höga Starship skedde från Boca Chica i södra Texas, strax efter klockan 14 svensk tid.

I början gick allt enligt planen, men den kraftiga bärraketen exploderade när den skulle separeras från rymdraketen.

Starship kunde dock fortsätta, men åtta minuter efter uppskjutningen kom besked att kontakten med raketen var bruten. Senare bekräftade Space X att även Starship hade förlorats.

Andra explosionen

Provuppskjutningen var den obemannade Starships andra och raketen var tänkt att färdas ett och ett halvt varv runt jorden. En första version av farkosten sköts upp i april men exploderade över Mexikanska golfen.

ANNONS

Detta försök betraktas ändå som mer framgångsrikt än det förra eftersom raketen färdades mycket längre än vid försöket i april, rapporterar CNN.

Den gången fallerade Starship redan ungefär fyra minuter efter lyftet, och lyckades heller aldrig ens skilja sig från bärraketen, vilket är ett av de svåraste momenten.

Space X hävdar framgång

Inför lördagens försök hade Space X uppgett att man skulle betrakta uppskjutningen som lyckad om detta uppnåddes.

"Med ett test som detta kommer framgången från det vi lär oss, och dagens test kommer att hjälpa oss att förbättra Starships tillförlitlighet när Space X försöker göra livet multiplanetärt", skriver Space X på X.

Rymdbolaget uppger att raketen har förstörts för att inte hamna ur sin omloppsbana.

Daniel Dumbacher, chef för de amerikanska raketfysikernas yrkesförening AIAA, är inne på samma linje.

– Det här ett stort uppskjutningssystem. Det kommer ta en del arbete för att ta det i mål. Jag tvivlar inte på att Space X kommer lösa det här, säger han till The New York Times.

Rymdmyndigheten Nasa har uppgett att man vill använda Starship till kommande månfärder – och längre in i framtiden för Marsresor.

Nasa-toppen Bill Nelson skriver på X att han vill gratulera alla inblandade i uppskjutningen och att "dagens test är ett tillfälle att dra lärdom – och sedan flyga igen".

ANNONS
Rymdfarkosten Starship gjorde sin andra testflygning.
Rymdfarkosten Starship gjorde sin andra testflygning. Bild: Johan Hallnäs/TT
ANNONS