Brittisk polis grep hundratals personer misstänkta för brott i samband med upploppen i landet. De första domarna dröjde bara några dagar.
Brittisk polis grep hundratals personer misstänkta för brott i samband med upploppen i landet. De första domarna dröjde bara några dagar. Bild: Danny Lawson

Snabba domar efter upploppen: ”Upprättat en gräddfil”

Det tog bara en vecka mellan de första upploppen i Storbritannien och de första domarna mot flera inblandade i oroligheterna. Möjlighet till snabbrättegångar är en del av förklaringen. Även att myndigheterna har prioriterat om.
– Man har frigjort resurser för att ta dessa ärenden med förtur, säger advokaten Lars Kruse.

ANNONS
|

Knivattacken i Southport där tre flickor dog blev upprinnelsen till de stora upplopp som ägt rum i flera engelska städer. Polisen grep hundratals inblandade och Storbritanniens premiärminister Keir Starmer garanterade att upploppsmakarna skulle ställas inför rätta.

Ett löfte som har infriats på kort tid.

En vecka efter det att de första oroligheterna bröt ut, började det brittiska rättsväsendet leverera de första domarna mot våldsmakarna. Snabbrättegångar är en nyckelfaktor till varför tiotals individer redan har fått sin dom för de brott de begick under våldsamheterna.

– Det är inget konstigt alls, utan systemet fungerar precis på samma sätt som vanligt, berättar advokaten Lars Kruse, som är verksam i Sverige och också samarbetar med en advokatbyrå i London.

ANNONS

Men Kruse lägger till att även om denna typ av rättegångar är en naturlig del av det brittiska rättsväsendet, har domarna börjat trilla in så snabbt eftersom myndigheterna också har prioriterat om.

– Man har frigjort resurser för att ta dessa ärenden med förtur, vilket betyder att andra mål kommer såklart att bli liggande.

”En gräddfil för upploppsärendena”

Ytterligare en aspekt som har spelat in är att brittisk polis har tillgång till omfattande material från övervakningskameror, vilket underlättar för att hitta bevis som kan leda till åtal och häktning.

Det faktum att flera personer har erkänt sig skyldiga har också snabbat på rättsprocesserna. Den som erkänner sig skyldig får också straffrabatt. Nekar man däremot till brott, lär man få vänta längre än några dagar till att få sitt fall prövat.

Om brottet bedöms vara grovt och påföljden över sex månaders fängelse brukar fallet avgöras i en domstol som kallas ”crown court”. Det är just i den här instansen omprioriteringar har blivit mest påtagliga den senaste veckan, berättar Lars Kruse.

Lars Kruse är verksam advokat i Sverige och även anknuten till den brittiska advokatbyrån 5KBW.
Lars Kruse är verksam advokat i Sverige och även anknuten till den brittiska advokatbyrån 5KBW. Bild: Privat

– Här har man då upprättat en gräddfil för de här upploppsärendena. Normalt sett skulle det ta veckor, men nu har man lyckats pressa systemet så att du hamnar inför en domare i crown court inom bara några dagar, och du får då din dom direkt.

ANNONS

Hur ser du på att rättsväsendet prioriterar vissa fall?

– Det är ju ett beslut man har fattat för att, som jag förstår det, stämma i bäcken. Men jag har väl inte en direkt synpunkt på det. Det viktiga som försvarsadvokat är att den misstänkte har tillförsäkrats samma rättigheter som i normala fall.

Rättigheter som enligt Lars Kruses kollegor i Storbritannien har respekterats även när det råder brådska för att skipa rättvisa efter upploppen.

Skulle kunna användas i Sverige

Även i Sverige finns det möjlighet till snabbare lagföring, tack vare en samverkan mellan Polisen, Åklagarmyndigheten, landets domstolar, Rätts­medicinal­verket och Kriminalvården som permanentades förra året.

Vissa villkor måste uppfyllas, som till exempel att polisen ska göra utredningen klar på plats efter att de har stoppat en misstänkt. Ett system som, enligt Åklagarmyndigheten, oftast används till narkotikabrott, butiksstölder och olovlig körning.

Helt teoretiskt skulle då Sverige kunna hålla liknande snabbrättegångar efter akuta händelser som i Storbritannien, menar Lars Kruse. Men han understryker att detta bara är i teorin.

–Jag tror att det skulle vara svårt att pressa vårt rättssystem. Det hade naturligtvis varit intressant att se om det hade fungerat. Men ja, då får man nog prioritera resurser helt enkelt.

ANNONS

LÄS MER:Flera män dömda efter brittiska upplopp

LÄS MER:Så kom ett våldsdåd att handla om brittisk asylpolitik

LÄS MER:Största upploppen på 13 år i Storbritannien

LÄS MER:Upploppen i Storbritannien – detta har hänt

ANNONS