Valérie Pécresse (till vänster) är en av finalisterna när franska högerpartiet Republikanerna ska välja presidentkandidat. Vinner hon blir socialdemokratiska Paris-borgmästaren Anne Hidalgo (till höger) en av motståndarna i valet i vår. Arkivfoto.
Valérie Pécresse (till vänster) är en av finalisterna när franska högerpartiet Republikanerna ska välja presidentkandidat. Vinner hon blir socialdemokratiska Paris-borgmästaren Anne Hidalgo (till höger) en av motståndarna i valet i vår. Arkivfoto. Bild: Ludovic Marin/AP/TT

Skräll i franska högerns primärval

ANNONS

Båda toppfavoriterna försvinner redan i första omgången när franska högerpartiet Republikanerna (LR) röstar om vem som ska bli partiets presidentkandidat i vår.

Förre EU-kommissionären Michel Barnier och regionale ledaren Xavier Bertrand har legat bäst till i opinionsmätningarna, men gillas uppenbarligen inte av partimedlemmarna.

I stället blir det parlamentsledamoten Éric Ciotti samt Valérie Pécresse, regional ledare i Parisregionen île-de-France som gör upp om kandidatplatsen. Både Ciotti och Pécrésse fick drygt 25 procent av rösterna i premiäromgången.

Medlemmarna får nu två dagar till på sig att välja vem av de två som ska bli kandidat i presidentvalet, som avgörs i april 2022.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS