Frisk som en nötkärna. Det är i alla fall den bild Hillary Clinton vill ge nu efter lunginflammationen.
Frisk som en nötkärna. Det är i alla fall den bild Hillary Clinton vill ge nu efter lunginflammationen.

"Sjukdomen blir politik"

Hillary Clinton gör en politisk poäng vid återkomsten efter sin sjukdom. - Många har inte råd att vara hemma, säger hon. Donald Trump redovisar sin hälsostatus. Men medger att han är för tjock.

ANNONS
|

Veckans turbulens om Clintons lunginflammation klingar av sedan hon återkommit till valfältet efter fyra dagars vila hemma i Chappaqua i New York. Hon försäkrar att hon är frisk - eller i alla fall såpass återställd att hennes läkare givit klartecken till att hon kan börja kampanja igen. Det är också enklare att vara igång för Clinton är vad det är för arbetande kvinnor som hon jämför sig med. Flertalet - som måste kombinera det dagliga praktiska slitet med hem och barn och yrkesarbete - hade inte haft lika lätt att komma på fötterna efter en praktförkylning som resulterat i lunginflammation som behandlas med penicillin.

ANNONS

Utan att gå in på de detaljerna gjorde dock Clinton en politiskt markering med hänvisning till sjukdomen när hon höll sitt första tal sedan hon tappat balansen vid minnesceremonin för terrordåden den 11 september. Hon sade att amerikaner i allmänhet inte har samma möjlighet att stanna hemma vid sjukdom som hon och att de - i de fall som de måste - inte ersätts av sina försäkringar.

- Många är en sjukdom borta från att förlora sina jobb, påpekade hon.

Det var en tydlig markering om att det nya sjukvårdssystemet Obamacare fortfarande har en rad luckor som kanske aldrig kommer att kunna täppas till. Det beror på att försäkringarna i alla system är tecknade i privata försäkringsbolag vars verksamhet inte är reglerad.

Donald Trump har varit ovanligt tyst och det beror antagligen på att han anser att hela sjukdomsdiskussionen lever sitt eget liv, inte minst på nätet. Han behöver inte spä på ytterligare.

Hans rådgivare har säkert också påpekat att en alltför hård attityd skulle kunna slå tillbaka mot honom själv. Det gäller särskilt kvinnliga väljare som tycker att det är osmakligt att Hillary Clintons hälsa skall skärskådas , helst så intimt som möjligt. Denna inställning hänger samman med att det var först med Obamacare som kvinnors sjukvårdsförsäkringar fick samma prissättning som mäns. Tidigare var kvinnors premier högre av skälet att de kan föda barn. Åldern hade ingen betydelse utan motiverades - utan vetenskapliga belägg - av att kvinnor allmänt kunde anses mer vårdkrävande på grund av möjligheten att föda barn. Den höga premien gällde livet ut.

ANNONS

I förlängningen ligger att kvinnor, som söker eller innehar politiska poster, skall behöva redovisa allt medan män också i fortsättningen skall kunna hantera sina mer eller mindre naturliga besvär som privata angelägenheter.

Donald Trump har den senaste tiden fått frågor om sin hälsostatus och kunde, samtidigt som Clinton återkom, redovisa resultatet av en läkarkontroll. Han gjorde det i sann Trumpstil hos Tv-personligheten Dr Oz som visserligen är läkare men vars program har en underhållningskaraktär.

Dr Oz tittade igenom papperet som Trump rev fram ur fickan och kunde konstatera att det bara var vikten som stack ut negativt. Minst tio kilo för mycket.

- Jag känner mig som 35 år, meddelade Trump och tillade:

- Om de här proven inte hade varit bra hade jag nog sagt att vi skippar den här genomgången.

Efter besöket hos Dr Oz åkte han vidare till kvällsprogrammet Tonight där programledaren Jimmy Fallon - till studiopublikens jubel - fick tillfälle att riva runt i Trumps hår. Han ville se om det var riktigt. Och fick klart för sig att det inte var peruk.

För tillfället är hälsoduellen mellan Hillary Clinton och Donald Trump avslutad.

ANNONS
ANNONS