Se Trumps comeback på Twitter: ”Attacken var vidrig”

President Donald Trump är tillbaka på Twitter – i betydligt mildare ordalag. I ett filmklipp manade han till lugn och sa att han vill medverka till att säkerställa en smidig, ordnad och sömlös maktövergång.

ANNONS
|

Trump inledde videon med att natten mot fredagen svensk tid kommentera onsdagens dramatiska stormning av Kapitolium i Washington DC.

– Jag vill börja med den vidriga attacken i den amerikanska huvudstaden. Precis som alla andra amerikaner är jag upprörd över våldet, laglösheten och förstörelsen, sa han.

LÄS MER: Polis död efter kravallerna

Att Trump själv uppmanat sina anhängare att visa styrka efter det påstått orättvisa valresultatet var dock inget presidenten gick in på.

Skickade nationalgardet

Trump menade att det var han som gett order om att sända nationalgardet till Washington för att säkra Kapitolium mot de som han ansåg var inkräktare.

ANNONS

Trump betonade:

– USA är, och måste alltid vara, ett land av lag och ordning. Ni som deltog i våldet och förstörelsen, ni representerar inte vårat land. Ni vanärade den amerikanska demokratins högborg, sa Trump och fortsatte:

–Och ni som bröt mot lagen – ni ska betala och straffas, dundrade han.

Erkände sig besegrad

Presidenten var tillbaka på Twitter sedan hans konto blockerats, orsakat av att Trump själv vid flera tillfällen brutit mot Twitters regelverk.

LÄS MER: Bilderna som chockade en hel värld

I filmklippet närmade sig presidenten det för honom mycket känsliga ämnet – att han faktiskt är på väg ut från maktens boning.

I talet sa han att ”känslorna efter valet måste lugnas ner” och bedyrade ett "ordnat överlämnande" av presidentmakten.”

– En ny regering kommer att tillträda den 20 januari. Mitt fokus vänder nu till att säkerställa en smidig, ordnad och sömlös maktövergång. Det här ögonblicket kräver helande och försoning, säger Trump.

Uttalandet är bland det närmaste Trump kommit ett erkännande av valförlusten – och att demokraten Joe Biden faktiskt ska ta över om mindre än två veckor.

Åklagare överväger utredning

Jämfört med de framföranden Donald trump gjorde för några dagar sedan då han mer eller mindre uppmanade sina anhängare att agera var det cirka tre minuter långa talet natten mot fredagen mer sansat och balanserat.

ANNONS

Till CNN säger en rådgivare i Vita huset att den troliga orsaken till att filmen spelades in var att Trumps återstående period som president ifrågasatts och rentav hotats efter hans ageranden – och bristen på desamma.

– Jag tror att videon gjordes på grund av att i princip hela hans närmaste stab var på väg att säga upp sig och att en riksrättsprocess kan vara nära förestående, säger rådgivaren till CNN.

Chefsåklagaren i Washington har öppnat för att utreda presidentens inblandning i kravallerna, där han kan bli misstänkt för att illegalt ha uppviglat attacken som hittills lett till fem personers död.

ANNONS