Så skriver utländska medier om kungens jubileum

Kung Carl XVI Gustaf firar sitt jubileum med pompa och ståt hemma i Stockholm. Det väcker intresse även utomlands, där flera stora medier har publicerat artiklar om den svenske monarken. Så vad skriver de om kungen?

ANNONS

Kungen firar 50 år på tronen, och är den monark som suttit längst i Sveriges historia. När han kom till makten 1973 var monarkin inte särskilt uppskattad. En konstitutionell reform hade tagit bort monarkens sista politiska makt bara två år tidigare, och statsminister Olof Palme (S) hade sagt att monarkin numera bestod av ”endast en plym” och kunde avskaffas ”med ett penndrag”.

I det läget tillträdde alltså Carl XVI Gustaf, 27 år gammal. Tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver att kungen kom till tronen i motvind, att han sågs som en ”partyprins, en playboy som körde snabba bilar och var dålig på att prata”. Sedan dess har populariteten vänt uppåt för kungahuset, och FAZ lyfter fram att det var kungens val av maka som blev vändningen: Tyska Silvia Sommerlath, som han träffade under de olympiska spelen i München 1972.

ANNONS

– Jag har alltid varit svag för flickor med långt mörkt hår, sa kungen i Karin af Klintbergs dokumentärserie ”Kungen och jag” 2023.

Porträtt på dass

För att visa svenska folkets relation till kungahuset lyfter skribenten fram det faktum att det är, eller åtminstone har varit relativt vanligt med porträtt på kungen i svenska sommarstugor. Eller, närmare bestämt i de svenska sommarstugornas dass. Kungen är närvarande, men inte på finaste platsen.

Finska Hufvudstadsbladet lyfter fram att kungen har tagit sitt valspråk, ”För Sverige i tiden” på största allvar. Giftermålet med Silvia var ett exempel på vad det innebar att vara en modern kung, kungens företrädare, hans farfar, hade varit motståndare till att prinsar gifte sig med vanliga flickor. Så sent som i år kom ytterligare ett exempel, då kungahuset uttryckte ”sin förvåning” över att Belarus och Rysslands ambassadörer bjudits in till Nobelfesten.

Då tvingades Nobelstiftelsen att backa.

Nummerfelet att känna till

Nyhetsbyrån AP bjuder läsarna på fem saker man bör veta om den jubilerande svenske kungen. Bland annat att siffran i namnet Carl XVI Gustaf inte alls betyder att kungen är den sextonde med namnet Carl som regerar Sverige. För att få rikets historia att verka längre och intressantare la man helt sonika till ett antal kungar som inte fanns på riktigt, bland annat sex stycken med namnet Karl eller Carl. Kungen är alltså egentligen den tionde Carl.

ANNONS

Brittiska Daily Mail ägnar spalterna åt att beskriva kungafamiljens klädsel under fredagens Te Deum-ceremoni. Drottning Silvia beskrivs som ”chic” i sin babyblå kostymdress.

LÄS MER:Kungens storslagna jubileumsfirande inleds

LÄS MER:Händelserna som format kungens 50 år på tronen

LÄS MER:Säkerhet i fokus när kungen firar 50 år på tronen

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS