Så mycket mer skänker svenskar till Ukraina än till Gaza

Riktade pengainsamlingar till Gaza har väckt stort engagemang sedan kriget mellan Hamas och Israel bröt ut, uppger tre av de största hjälporganisationerna i Sverige. Siffror som dock är långt ifrån de belopp som samma organisationer samlade in för kriget i Ukraina under de första tio månaderna av konflikten.
– Den givarviljan vi såg i början av kriget i Ukraina var ju helt extraordinär, säger Jessica Zimmerman på Unicef.

ANNONS
|

Kriget på Gazaremsan har inte bara inneburit nästan 40 000 döda, enligt Hamaskontrollerade folkhälsomyndigheten. I början av juli uppgav FN:s människorättsorgan, OHCHR, att svält bredder ut sig på Gazaremsan och att barn dör på grund av undernäring.

Förutom striderna drabbas människor i Gaza hårt av bristen på förnödenheter, mediciner och rent vatten. Risk för infektionssjukdomar har ökat. Bland annat varnar Världshälsoorganisationen, WHO, om att det råder högrisk för ett polioutbrott på Gaza och har skickat en miljon doser poliovaccin dit.

Behoven på plats i Gaza är omfattande och svenskarnas givarvilja stor sedan konflikten inleddes den 7 oktober, enligt tre av Sveriges största hjälporganisationer: Röda Korset, Unicef och Läkare utan gränser.

ANNONS

– Från privatpersoner är det ju helt klart den insamling dit flest skänker pengar just nu, säger Jessica Zimmerman, insamlingschef för privata givare på Unicef.

Men enligt Röda Korset har intresset svalnat lite under sommarlovet.

– Det är alltid så i alla insamlingar, att det alltid är lite mer i början. Generellt sett har det varit ganska jämnt. Sen brukar engagemanget gå ner lite i sommarperioden, säger Patrik Nygren-Bonnier, hjälporganisationens kommunikations- och insamlingschef.

Även Läkare utan gränser konstaterar att intresset för Gazainsamlingar har minskat under sommaren. Men Gabriella Hernqvist, organisationens biträdande insamlingschef, lyfter att gåvorna fortsätter komma in trots att kriget har pågått i flera månader.

– Det är ju inte alls självfallet att det ska vara så. Vi har varit med om situationer när det är ett rätt kort intresse. Men det har vi ju inte alls sett i det här fallet, säger hon.

Omfattande skillnad med insamlingar till Ukraina

Mellan oktober och juli svenska samlade Röda korset in 13 miljoner kronor till Gaza från privatpersoner, företag och organisationer. Läkare utan gränser 6 miljoner. Unicef har fått omkring 20 miljoner till Gaza enbart från gåvor från privatpersoner.

Trots att hjälporganisationerna menar att givarviljan är stor, ligger den inte alls i närheten av de belopp som de samlade in för kriget i Ukraina under konfliktens första tio månaderna.

ANNONS

Läkare utan gränser fick då 21 miljoner och Unicef 150 miljoner.

– Den givarviljan vi såg i början av kriget i Ukraina var ju helt extraordinär. Vi låg på helt andra nivåer med den insamlingen än vad vi gör nu. Jag har aldrig tidigare sett ett sådant engagemang från privatpersoner, säger Jessica Zimmerman på Unicef.

Skillnaden mellan insamlingar till dessa två konflikter är ännu större på Svenska Röda Korset. De samlade 442 miljoner till Ukraina de första månaderna av kriget, detta jämfört med 13 miljoner till Gaza under lika lång tid.

Patrik Nygren-Bonnier på Röda Korset konstaterar att Ukraina är den största insamling de har haft sedan tsunamikatastrofen.

Han menar att det finns tre faktorer som spelar in och gör att summorna är så olika. Det handlar dels om att Ukraina ligger närmare Sverige än Mellanöstern och dels om medierapporteringen – det är ännu svårare att rapportera på plats från Gaza än Ukraina, menar Patrik Nygren-Bonnier.

Komplexiteten i konflikten är den tredje faktorn, säger han.

– Konflikten i Israel och Gaza har pågått under lång tid och den är verkligen svår att förstå. Dessutom finns det flera inblandade parter vilket gör det ännu svårare att förstå, då blir det också mindre engagemang att skänka pengar.

ANNONS

Riskfyllt att leverera nödhjälp till Gaza

Oavsett hur mycket pengar till Gaza hjälporganisationerna har samlat in, har det varit svårt att leverera nödhjälp på platsen sedan kriget började.

FN har flera gånger uppmanat Israel att släppa in mer humanitär hjälp genom gränsövergångarna. I våras attackerades också hjälpbilar som skulle till Gaza av israeliska aktivister. Angrepp som israelisk polis meddelade skulle utredas.

– Det har ju varit en jättestor utmaning såklart att få igenom biståndet, och framför allt läkemedel över gränsen in i Gaza. Det har varit ett väldigt begränsat flöde, tyvärr, berättar Gabriella Hernqvist på Läkare utan gränser.

Jessica Zimmerman berättar att flera av Unicefs konvojer har blivit beskjutna på Gazaremsan under kriget men att hjälporganisationen måste fortsätta vara på platsen.

– Våra kollegor på plats gör allt såklart som står i deras makt för att kunna nå fram med så mycket nödhjälp de bara kan till barnen i Gaza Det är ofta den här nödhjälpen som är skillnaden mellan liv och död för tusentals barn där nere, säger hon.

LÄS MER:USA "bestört" över israeliskt svältutspel

LÄS MER:WHO: Stor hunger i Gaza trots israelisk paus

LÄS MER:IDF:s humanitära korridor i Gaza möter motstånd

LÄS MER:Läkaren Moheb Rashid om tiden i Gaza

ANNONS