Förstörelse efter att en eller flera robotar slagit ned i en brandstation i Dnipro under natten till måndagen.
Förstörelse efter att en eller flera robotar slagit ned i en brandstation i Dnipro under natten till måndagen. Bild: Ukrainas statliga räddningstjänst via Reuters/TT

Ryssland: Ukrainskt intrång på vårt territorium

Ryssland påstår att en grupp ukrainska sabotörer har trängt in på rysk mark i Belgorod vid gränsen mot Ukraina – men Ukraina nekar till inblandning.

ANNONS

Ryska regeringens talesperson Dmitrij Peskov hävdar att intrånget i oblastet (länet) Belgorod syftade till att avleda uppmärksamhet från situationen i den ukrainska staden Bachmut – som Ryssland hävdar ha tagit kontroll över – och att minimera Ukrainas förluster där.

Oblastets guvernör Vjatjeslav Gladkov påstår att flera personer har skadats i samband med intrånget och att myndigheterna evakuerar civila från området. Gladkov hävdar dessutom att myndigheterna har infört åtgärder som bland annat förstärk säkerhet och identitetskontroller.

Ukraina nekar till inblandning i händelserna.

"Ukraina bevakar händelserna i Belgorodregionen i Ryssland med intresse och analyserar situationen men har inte något att göra med det", meddelade presidentens rådgivare Mychajlo Podoljak.

ANNONS

Det inrapporterade intrånget har inte gått att bekräfta från oberoende källor.

I förra veckan hävdade Ryssland att de ryska, paramilitära Wagnerstyrkorna har tagit kontroll över Bachmut, något som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj nekar till.

På söndagen meddelade presidenten att staden är lagd i ruiner och att den bara finns kvar "i våra hjärtan", men intygade att den inte var ockuperad.

Upptrappning

Under de senaste veckorna har Ryssland trappat upp anfallen mot Ukraina nattetid, och då främst riktat robotar och drönare mot huvudstaden Kiev. Ukrainas luftvärn har skjutit ned många av projektilerna, men resterna av dem har i flera fall slagit ned på marken och orsakat skador och bränder.

Under natten till måndagen har Ryssland attackerat den ukrainska storstaden Dnipro med robotar och drönare.

Totalt 16 robotar och 20 drönare skickades mot staden, enligt den ukrainska militären. De sägs ha riktats mot militära mål och civil infrastruktur. Många drönare och åtminstone fyra av robotarna uppges ha skjutits ned.

Utsatt läge

Dnipro är Ukrainskas fjärde största stad och befolkades innan det fullskaliga krigsutbrottet av ungefär en miljon människor. Staden ligger i centrala Ukraina, norr om staden Zaporizjzja och ungefär tolv mil från den nuvarande frontlinjen.

Längre söderut längs med floden Dnepr från staden Dnipro, på ockuperad mark, ligger det stora kärnkraftverket i Zaporizjzjas län i ett särskilt utsatt läge. På måndagsmorgonen meddelades att verket ännu en gång hade tappat kontakt med elnätet och fick ström från dieseldrivna reservgeneratorer.

ANNONS

Den ryska ockupationsmaktens myndigheter meddelar att orsakerna till detta utreds. Ukrainas kärnkraftsmyndighet Energatom anklagar Ryssland för att ha genomfört ett anfall på måndagsmorgonen som också kapade strömmen till kärnkraftverket. Vid lunchtid på måndagen var strömmen tillbaka.

Verket är ett av de största i världen. Innan det stora krigsutbrottet, och ockupationen, stod det för ungefär en femtedel av Ukrainas energiförsörjning.

Områden under rysk kontroll, områden med rysk militär närvaro, ukrainska motoffensiver samt annekterade områden t o m den 21 maj.
Områden under rysk kontroll, områden med rysk militär närvaro, ukrainska motoffensiver samt annekterade områden t o m den 21 maj. Bild: Johan Hallnäs
Kärnkraftverket utanför Enerhodar i den ockuperade delen av Zaporizjzjas län. Arkivbild.
Kärnkraftverket utanför Enerhodar i den ockuperade delen av Zaporizjzjas län. Arkivbild. Bild: Leo Correa/AP/TT
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS