Den kollapsade byggnaden i Belgorod i regionen med samma namn i västra Ryssland. Bilden är distribuerad av ryska räddningstjänsten.
Den kollapsade byggnaden i Belgorod i regionen med samma namn i västra Ryssland. Bilden är distribuerad av ryska räddningstjänsten. Bild: Ryska räddningstjänsten via AP/TT

Ryssland: Minst 15 döda i höghusattack

Ett tiotal personer har hittats döda i rasmassorna av ett höghus i staden Belgorod, enligt rysk utsago. Ett 30-tal ukrainska robotar och drönare sägs ha skjutits ned över olika gränsregioner medan Ryssland ser ut att avancera mot Charkiv.

ANNONS

Hittills har 15 personer bekräftats döda i det höghus i Belgorod där det small till under söndagen, varpå en stor del av byggnaden föll samman. Enligt Ryssland var det delar av en nedskjuten ukrainsk robot som slog ned.

På måndagsmorgonen hade det huvudsakliga röjningsarbetet på platsen avslutats, enligt den ryska gränsregionens guvernör Vjatjeslav Gladkov.

Drönare nedskjutna

Under natten till måndag skickade Ukraina tolv drönare mot Belgorod-regionen, enligt den ryska militären. Den räknar till totalt 31 drönare och robotar som skjutits ned över tre gränsregioner samt vid den annekterade Krimhalvön.

Ukrainska styrkor säger sig ha träffat en oljeterminal i Belgorod-regionen och en transformatorstation i Lipetsk-regionen, enligt en ukrainsk underrättelsekälla skriver AFP.

ANNONS

Det fanns ingen bekräftelse på attacken från ryska myndigheter i Belgorod, men guvernören i Lipetsk sade att en transformatorstation hade satts i brand men gav inga ytterligare detaljer.

"Det finns inga dödsoffer. En brand i en transformatorstation håller på att släckas", sade han.

Rysk markoffensiv

Rapporterna om ukrainska attacker över gränsen sker i ett läge där en större rysk markoffensiv verkar ha inletts i samma region, med rapporter om tiotusentals man som skickas i riktning från Belgorod mot den ukrainska gränsregionen Charkiv och miljonstaden med samma namn.

Ryssland säger sig ha tagit över flera mindre samhällen på andra sidan gränsen, medan oberoende bedömare hittills har talat om mindre framsteg. Tusentals civila har evakuerats då Ukraina talar om en konstant beskjutning från den ryska sidan.

Ukraina har trappat upp anfallen mot mål på den ryska sidan av gränsen, efter att ha varit relativt återhållsamt med det i inledningen av det storskaliga kriget.

Ryssland ockuperade tidigt stora delar av Charkiv-regionen, men retirerade därifrån vid en framgångsrik ukrainsk motoffensiv hösten 2022. Städer och orter där har dock utsatts för regelbundna anfall.

Områden i Ukraina under rysk kontroll eller med rysk militär närvaro den 12 maj.
Områden i Ukraina under rysk kontroll eller med rysk militär närvaro den 12 maj. Bild: Anders Humlebo/TT
ANNONS