The Moscow Times publicerades under många år som papperstidning i Ryssland, men drivs numera som nyhetssajt från Amsterdam. Bilden är från 2013 i Moskva.
The Moscow Times publicerades under många år som papperstidning i Ryssland, men drivs numera som nyhetssajt från Amsterdam. Bilden är från 2013 i Moskva. Bild: Sergei Grits/AP/TT

Ryssland förbjuder The Moscow Times

Ryska myndigheter stämplar The Times som en "icke önskvärd organisation".

ANNONS
|

Det innebär att nyhetssajten förbjuds att verka i Ryssland – och att alla som kan betraktas ha samröre med den riskerar att straffas.

Beslutet motiveras med att The Moscow Times "misskrediterar det ryska ledarskapets beslut i både utrikes- som inrikesärenden".

Kreml har snabbat på processen med att kväsa oberoende medier i landet sedan man inledde den fullskaliga militäroffensiven mot Ukraina 2022.

The Moscow Times, som publicerar både på engelska och ryska, har verkat från Amsterdam efter krigsutbrottet. Stämpeln som "icke önskvärd organisation" i Ryssland försvårar all form av samarbete med människor i Ryssland.

"Självklart kommer vi att fortsätta vårt arbete som vanligt: med oberoende journalistik. Det är ett brott i Putins Ryssland", skriver The Moscow Times grundare Derk Sauer på X.

ANNONS
ANNONS