I en stillbild från ett videoklipp från Wagnerschefen Prigozjins presstjänst syns den ryska flaggan viftas med i vad som påstås vara Bachmut.
I en stillbild från ett videoklipp från Wagnerschefen Prigozjins presstjänst syns den ryska flaggan viftas med i vad som påstås vara Bachmut. Bild: AP/TT

Ryssland: Bachmut "befriat"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att staden Bachmut är lagd i ruiner och att den bara finns kvar "i våra hjärtan".
Men staden är inte ockuperad, intygar han, medan Ryssland hävdar att Wagnerstyrkorna tagit kontroll.

ANNONS
|

Ryska försvarsdepartementet uppger att legosoldaterna i Wagnergruppen, understödd av artilleri och flyg från den ryska södra stridsgruppen, intagit staden Bachmut i Ukraina.

"Vladimir Putin gratulerar Wagnergruppen och alla ryska trupper. Operationen för att befria Bachmut har slutförts", skriver Kreml i ett uttalande som ryska nyhetsbyrån TASS har tagit del av.

På lördagen hävdade Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin att hans paramilitära styrkor har tagit över den ukrainska staden Bachmut.

– I dag den 20 maj, omkring klockan 12, hade vi tagit hela Bachmut, säger Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin i en video upplagd på Telegram.

De mycket blodiga striderna om Bachmut har pågått i åtta månader.

ANNONS

”Bachmut finns bara i våra hjärtan”

Under söndagsmorgonen rapporterades att Volodymyr Zelenskyj skulle ha bekräftat att Bachmut har intagits av ryska styrkor. Presidentens talesperson Sergij Nykyforov förklarade senare i ett inlägg på Facebook att Zelenskyjs uttalande missförståtts.

Vid en presskonferens i samband på G7-mötet i Japan på söndagen, säger Zelenskyj att det finns ryska styrkor i staden, men att den inte är ockuperad.

– Jag kan inte dela information om det verkliga läget, och var soldater befinner sig. Men jag kan säga att Bachmut inte är helt i rysk kontroll, fortsätter Zelenskyj som dryftar frågan om att inte göra felaktiga militära beslut som sätter ukrainska soldater i fara.

Zelenskyj sade tidigare under söndagens G7-möte i Japan att Bachmut i östra Ukraina är förstörd efter åtta månaders häftiga strider.

– Ni måste förstå att det finns ingenting kvar. De (ryssarna) har förstört allt, sade han och tillade:

– Det är en tragedi men i dag finns Bachmut bara i våra hjärtan.

Ukrainas biträdande försvarsminister Hanna Maliar uppger att ukrainska styrkor har omringat delar av staden och fortfarande har en viss kontroll.

"Våra styrkors framryckning på flankerna i förorterna, som fortfarande pågår, gör det svårt för fienden att vara i Bachmut", säger hon på sociala medier.

Att ukrainarna valde att stanna i Bachmut initialt gjorde många bedömare i väst förvånade.

ANNONS

– Den är inte strategisk viktig. Det gjorde också att det var lite förbryllande att ukrainarna valde att stanna kvar och det var väldigt många bedömare i väst som tyckte att det var en dålig idé, har överstelöjtnant Joakim Paasikivi tidigare sagt till GP.

LÄS MER:Zelenskyjs närvaro dominerar G7-möte i Japan

LÄS MER:G7 ska pressa Ryssland – och enas om Kina?

LÄS MER:Militärexperten om Bachmut: ”Inte strategiskt viktig”

ANNONS