I valet mellan döden och ett skott i benet bestämde sig ryske Jevgenij för alternativ nummer två. Han bad sin vän att sikta försiktigt och undvika benvävnaden.
Smärtan som följde var priset Jevgenij fick betala för chansen till ett nytt liv. Precis som tusentals andra soldater deserterade han.
– Jag skämtar om att jag förlöste mig själv, säger Jevgenij som inte vågar uppge sitt efternamn.
– När en kvinna föder ett barn upplever hon en stark smärta och skapar ett nytt liv. Jag gav mig själv ett nytt liv efter att ha upplevt stark smärta.
AP har talat med sex personer som deserterat från den ryska militären. Alla står inför rätta i Ryssland och riskerar minst tio år i fängelse.
De väntar på asyl i väst, men har inte fått något besked än. Alla utom en lever gömda.
Hjältar?
En annan desertör, med smeknamnet "Sparrow", lever gömd i Kazakstan i väntan på att hans asylansökan ska behandlas. Efter att ha kallats in sprang han iväg från kasernen eftersom han inte ville döda någon.
– Jag sitter hellre här och lider än att åka dit och döda en oskyldig människa på grund av något oklart krig, som hundra procent är Rysslands fel.
Över 7 300 avhoppade ryska soldater står inför rätta i Ryssland sedan september 2022, enligt oberoende ryska Mediazona.
För västländerna innebär desertörerna en alldeles särskild oro: Är de spioner, krigsförbrytare – eller hjältar?
"Inte säkert"
Officeraren Farhad Zigansjin deserterade efter att Rysslands president Vladimir Putin beordrat en "partiell" mobilisering i september 2022.
– Jag insåg att jag inte ville tjänstgöra i en rysk armé som förstör städer, dödar civila och med våld lägger beslag på främmande land och territorium, säger han.
Zigansjin greps och hölls anhållen i tre dagar i Kazakstan när han försökte gå på ett flyg till Armenien. Han var med på Rysslands lista över eftersökta brottslingar.
– Det är inte säkert att stanna i Kazakstan. Jag vill bara leva ett normalt liv.
Få beviljas asyl
Asylansökningar från Ryssland har stigit kraftigt sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina – men få har beviljats. Beslutsfattare är splittrade i frågan om ryska medborgare i exil ska betraktas som tillgångar eller risker för den nationella säkerheten.
Andrius Kubilius, EU-parlamentariker och tidigare premiärminister i Litauen, anser att ryssar som motarbetar Putin är strategiskt viktiga för väst.
Färre ryska soldater vid fronten innebär en svagare armé, påpekar han.
– Att säga att alla ryssar är skyldiga är ett misstag, säger Kubilius.