Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Bilden är tagen 2018. Arkivbild.
Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Bilden är tagen 2018. Arkivbild. Bild: Pavel Golovkin/AP/TT

Putin: Jag tillät Navalnyj att få tysk vård

ANNONS

Den förgiftade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj kunde flygas till Tyskland för vård sedan president Vladimir Putin personligen ingripit.

– Så fort den här medborgarens fru vädjade till mig sade jag omedelbart till åklagarna att undersöka om han kunde få behandling utomlands, sade Putin i ett tv-framträdande.

Han tillade att Navalnyj fick lämna Ryssland trots att han hade reserestriktioner på grunder av en brottsutredning.

Den 20 augusti blev Navalnyj allvarligt sjuk under en flygresa i Sibirien. Efter två dagar tilläts han resa ut för att få vård i Berlin.

Tyska, franska och svenska experter samt företrädare för antikemvapenorganisationen OPCW har konstaterat att Navalnyj utsatts för det gamla sovjetiska nervgiftet novitjok.

ANNONS

Den ryska regeringen har förnekat alla inblandning i förgiftningen.

På torsdagen sade Putin att om någon i Ryssland velat förgifta Navalnyj hade han aldrig fått föras utomlands för att få behandling.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS