Donald Tusk är partiledare för det polska oppositionspartiet Medborgarkoalitionen. Arkivbild.
Donald Tusk är partiledare för det polska oppositionspartiet Medborgarkoalitionen. Arkivbild. Bild: Virginia Mayo/AP/TT

Polsk opposition överens – vill bilda allians

ANNONS

Polska oppositionspartier har nått en överenskommelse om en "vägkarta" över hur de vill styra landet de närmaste fyra åren, om de får chansen.

Sammanlagt vann oppositionspartierna majoriteten av rösterna i valet i oktober. Den största oppositionsgruppen är den mittenorienterade Medborgarkoalitionen som leds av den tidigare premiärministern och EU-toppen Donald Tusk, som nu presenteras som den nya koalitionens kandidat till premiärministerposten.

Donald Tusk säger att oppositionspartierna arbetat för att bli klara med överenskommelsen före helgen.

– Vi ville verkligen att polska kvinnor och män som gick och röstade med sådant hopp skulle se att från och med nu är vi redo att ta ansvar för vårt hemland och för de kommande åren, säger han på fredagen.

ANNONS

I måndags gav president Andrzej Duda sittande högerkonservative premiärministern Mateusz Morawiecki i uppdrag försöka bilda en ny regering. Hans parti Lag och rättvisa fick fler röster än något annat enskilt parti i valet, men bedöms inte ha någon potentiell koalitionspartner.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS