Mexikos president Andrés Manuel López Obrador kallar bränningar av de nya läroböckerna för 'medeltida.'
Mexikos president Andrés Manuel López Obrador kallar bränningar av de nya läroböckerna för "medeltida." Bild: Aurea Del Rosario/AP/TT

Politiskt storbråk om läroböcker i Mexiko

Nya läroböcker i Mexiko har fått regeringsmotståndarna att rasa. Böckerna främjar "kommunism och homosexualitet", menar de.

ANNONS
|

På måndag är det skolstart för miljoner elever i Mexiko. Oppositionen vill nu att regeringen drar tillbaka böckerna så att de inte kan börja delas ut och användas i undervisningen.

Detta har satt igång ett storbråk mellan vänsterpresidenten Andrés Manuel López Obrador och konservativa delar av oppositionen, som har tagit det till rätten.

Protester

I de nordliga delstaterna Chihuahua och Coahuila har högsta domstolen beslutat att dra in böckerna, något som kritiserats starkt av presidenten.

Bråket om skolböckerna även lett till protester i delar av landet.

Marko Cortes, ledare för det konservativa Pan-partiet, är mitt uppe i en kampanj inför presidentvalet 2024. Han uppmanar föräldrar att "förstöra böckerna helt och hållet."

ANNONS

Men president López Obrador kallar bråket "politiskt", uppviglat av konservativa. Samtidigt som skollitteraturen har fått kritik för att innehålla faktafel.

Bränt böcker

I den södra delstaten Chiapas har föräldrar bränt böcker som de anser är "djävulska" eftersom de lär ut "kommunism, homosexualitet och lesbianism."

"Den här typen av ideologi ger upphov till pedofili," säger en lokal evangelistpastor.

"Det här är medeltida", säger López Obrador om bokbränningen, som enligt honom påminner om något "från inkvisitionen."

Hans regering anser att de nya böckerna präglas av landets mångfald och tanken om allas gemensamma ansvar för samhället.

Skolmyndigheter i minst åtta av Mexikos 32 stater har vägrat att använda läroböckerna.

Trots att högsta domstolen beviljat två förelägganden har man ännu inte tagit ställning i sakfrågan.

ANNONS