Polens president Andrzej Duda från partiet Lag och rättvisa.
Polens president Andrzej Duda från partiet Lag och rättvisa. Bild: Czarek Sokolowski/AP/TT

Polens president blockerar ny regering

Polens oppositionspartier, som hoppas bilda ny regering, nådde en smärre framgång på måndagen då deras kandidat valdes till talman i underhuset sejmen.
Men presidenten från Lag och rättvisa blockerade en omedelbar maktöverlämning.

ANNONS

Premiärminister Mateusz Morawiecki från partiet Lag och rättvisa (PIS) lämnade in regeringens avskedsansökan enligt parlamentets regler när det på måndagen återsamlades efter valet den 15 oktober.

PIS var enskilt största parti i parlamentsvalet, men majoriteten gick till den samling EU-vänliga oppositionspartier som enats om att försöka få bort nationalistiska och konservativa PIS från makten.

Samlingen leds av Donald Tusk som tidigare varit Europeiska rådets ordförande och polsk premiärminister. Men han får vänta med att försöka bilda regering.

Polens president Andrzej Duda, som också kommer från partiet PIS, vände sig till avgående Morawiecki för att göra ett första försök att bilda ny polsk regering – trots att det ser ut att vara lönlöst.

ANNONS

Morawiecki sade till parlamentet att han var beredd att bilda en regering över partigränserna – vilket möttes av hånskratt i plenisalen.

Valet av talman i parlamentets sejmen var mer symboliskt, men ändå en vägvisare om oppositionen kan enas om en gemensam kandidat. Det kunde de och valet föll på Szymon Holownia, som tidigare varit programledare på tv, men som startat ett politiskt parti som ingår i oppositionsgruppen.

– Omröstningen visar att det inte råder någon tvekan om att den nya majoriteten är beredd att ta över makten, sade Holownia som fick 265 röster. PIS kandidat fick 193 av rösterna i parlamentet med 460 ledamöter.

Szymon Holownia valdes till talman i det polska parlamentets underhus sejmen.
Szymon Holownia valdes till talman i det polska parlamentets underhus sejmen. Bild: Czarek Sokolowski

Fakta: Polens parlamentsval

Lag och rättvisa fick 35 procent av rösterna i parlamentsvalet som hölls den 15 oktober. Det högernationalistiska partiet har starka band till katolska kyrkan och styrs av 74-årige Jaroslaw Kaczynski jämte Polens president Andrzej Duda.

Ytterhögerpartiet Konfederation samlade 7 procent av rösterna.

Den polska demokratiska oppositionen består av flera grupperingar:

Störst är Medborgarkoalitionen, där den tidigare premiärministern och Europeiska rådets ordförande Donald Tusks parti Medborgarplattformen dominerar. I alliansen, som är EU-vänlig och liberal, ingår även de gröna samt några mindre partier.

Tredje vägen samlar landets traditionella bondeparti tillsammans med det nybildade partiet 2050.

Vänstergrupperna bildar alliansen Nya vänstern. Här ingår bland annat partierna SLD, Wiosna och Razem.

Koalitionen samlade sammanlagt 54 procent av rösterna.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS