Polen slutar skicka vapen till Ukraina

Efter ett bråk om spannmål slutar nu Polen skicka vapen till Ukraina, meddelar landets premiärminister Mateusz Morawiecki. Det rapporterar den polska nyhetsbyrån PAP.

ANNONS

Uttalandet från premiärministern Mateusz Morawiecki kom på onsdagen och uppges vara en konsekvens av en konflikt mellan Polen och Ukraina.

Ukraina har inte kunnat exportera spannmål österut eftersom Ryssland blockerar handelsvägen i Svarta havet. Alternativet har varit att exportera västerut. Men Polen har stoppat importen från Ukraina eftersom det ska missgynna den lokala produktionen.

Mateusz Morawiecki uttalade att landet välkomnar transport av ukrainska varor men inte för att destabilisera den polska marknaden, rapporterar den polska nyhetsbyrån PAP.

Stopp från EU

Som svar har Ukrainas president, Volodomyr Zelenskyj, uttalat att vissa länder låtsats vara solidariska mot Ukraina. Samtidigt har EU-kommissionen satt stopp för importförbuden. Något som inte togs väl emot i Polen men också i Bulgarien, Ungern, Slovakien och Rumänien som också haft importförbud.

ANNONS

Men nu stoppar Polen sin vapenexport till Ukraina och Morawiecki varnade att listan över produkter som omfattas av importförbud från Ukraina kan bli längre.

Polens president Andrzej Duda gjorde ett uttalande under ett besök i New York. Till tidningen Financial times jämförde han Ukraina med en person som håller på att drunkna.

– En person som håller på att drunkna är extremt farlig och är kapabel att dränka den som är räddaren, säger Andrzej Duda.

LÄS MER:Zelenskyj i Washington

LÄS MER:Drönarattack mot oljeraffinaderi i Poltava

LÄS MER:Zelenskyj: Mat och bränsle används som vapen

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS