Jordan Bardella, ledare för högernationalistiska Nationell samling, utanför partiets högkvarter i Paris i måndags. Partiet fick en klar majoritet i mer än hälften av de 76 valdistrikt som avgjordes i den första valomgången.
Jordan Bardella, ledare för högernationalistiska Nationell samling, utanför partiets högkvarter i Paris i måndags. Partiet fick en klar majoritet i mer än hälften av de 76 valdistrikt som avgjordes i den första valomgången. Bild: Louise Delmotte/AP

Partier manas att enas mot franska ytterhögern

Frankrikes president Macrons mittenallians och vänsteralliansen NFP uppmanar sina väljare att stå enade mot Le Pens parti RN.
Över 200 kandidater har redan hoppat av i ett försök att sätta käppar i hjulet för ytterhögerpartiet inför den andra valomgången på söndag.

ANNONS
|

Efter ytterhögerns framgång i första omgången av parlamentsvalet efterlyser president Emmanuel Macron en enad front för att stoppa Le Pens Nationell samling (RN) från att få flest röster – och i så fall bli det första högernationalistiska partiet vid makten sedan Nazitysklands ockupation.

Inför den andra valomgången på söndag uppmanas de vänster- och mittenkandidater som kom på tredje plats i sina valdistrikt att dra sig ur för att inte splittra motståndet mot extremhögern.

Uppmanas att dra sig ur

Det handlar om drygt 300 valdistrikt där tre kandidater har gått vidare mot en andra valomgång. Enligt Le Monde hade när tidsfristen gick ut 218 kandidater från dessa distrikt dragit sig ur. Nästintill alla uppmanar sina väljare att rösta på den kandidat som har störst chans att vinna över Nationell samling i den avgörande valomgången.

ANNONS

Nationell samling, med Marine Le Pen och hennes 28-årige protegé Jordan Bardella i spetsen, har säkrat över hälften av de 76 mandat som avgjordes i första valomgången.

Le Pen vill ha majoritet

– Vi kan inte acceptera att gå in i regering om vi inte kan agera, upprepar Le Pen i en intervju med tv-bolaget France Inter och tillägger att det skulle vara "värsta sveket mot våra väljare".

– Om vi har, säg 270 ledamöter, behöver vi 19 till. Då kommer vi att gå till andra och fråga dem om de är redo att ingå i en ny majoritet med oss. Om vi sedan har en majoritet, kan vi göra det som väljarna valde oss för, säger hon.

Nu väntar en andra valomgång i 501 av de 577 distrikten. Efter avhoppen återstår knappt 100 så kallade triangeldramer.

ANNONS