Hjälpen har fastnat i Nampho. Arkivbild från hamnstaden.
Hjälpen har fastnat i Nampho. Arkivbild från hamnstaden. Bild: David Guttenfelder/AP/TT

Pandemihjälp till Nordkorea fast i karantän

Nödhjälp mot pandemin har nu anlänt i Nordkorea – men fastnat vid den stängda gränsen. Det meddelar Världshälsoorganisationen (WHO).

ANNONS

Den slutna diktaturen har isolerats ännu mer av covid-19. Gränserna stängdes för normal trafik i början av förra året, och styret påstår att inte ett enda sjukdomsfall registrerats där.

Det tror inte omvärlden på. Men den hjälp som nu skickats uppges bestå av läkemedel och vårdvaror som kan användas även till annat än just covid-vård. Lasten har skeppats över Gula havet från den kinesiska hamnen i Dalian till Nampho i västra Nordkorea.

Frågan är dock om och när hjälpen kommer till användning.

"Vi har informerats om att dessa varor, tillsammans med andra från övriga FN-organ, förblir i karantän i hamnen", skriver WHO-representanten Edwin Salvador.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS