På Färöarna ser man landet från fårryggen

Nästan hela världen finns kartlagd med Google Street View, men inte en av världens vackraste öriken - Färöarna. Därför tog färöingen Durita Dahl Andreassen saken i egna händer och skapade Sheep View 360. - Jag vill visa upp världen på det bästa möjliga sättet på Färöarna - från ryggen av ett får, säger hon.

ANNONS

När var och varenda gathörn går att leta fram på Googles sökverktyg Google Maps och till och med vandra runt i med Google Street View blir avlägsna platser allt mer attraktiva att besöka. På Färöarna harDurita Dahl Andreassen dragit igång ett projekt för att visa hur ön ser ut och slå ett slag för öns stora näring - får.

-För mig känns det verkligen konstigt att jag inte kan visa mina vänner i andra länder var jag kommer från. Mitt hemland är vackert, grönt och på sätt och vis oupptäckt för resten av världen – men jag vill dela det med världen.

ANNONS

Arbetetet med att kartlägga landet från fårryggen går att följa på Twitter under hashtaggen #wewantgooglestreetview.

Enkelt val

Med en befolkning på 80 000 får och knappt 50 000 människor var Duritha Dahl Andreassons val enkelt när hon valde hur hon ville kartlägga landet och dela med sig av det på internet.

- Min galna idé är att använda får som mina egna fluffiga kameramän. Jag tror att de kommer att göra ett fantastisk jobb och som alla kan se är de verkligen inte kameraskygga. Den enda problemet var att montera en kamera på ryggen av ett får, skriver honpå sin blogg, Sheep360.

Hennesplan är att ladda upp en ny film på bloggen en gång i veckan – eller närhelst hon och fåren har nyheter att berätta om och visa upp.Utrustningen har hon skapat tillsammans med en lokal bonde och en utvecklare specialiserad på djurövervakning.I en video på Youtube visar hon hur det gick till att förse ett får med kamera på ryggen för att filma det vackra öriket.

Nu har projektet uppmärksammats av hela världen. Såväl brittiska The Guardian som amerikanska CNN har uppmärksammat det udda sättet att kartlägga Färöarna. Vilket kommit som en chock för turistnäringen på den lilla ön.

- Alla har skrivit om det, från Australien och Brasilien till Reuters och Washington Post. Reponsen har varit överväldigande och vi jobbar dygnet runt med att svara på alla medieförfrågningar, säger Guri Højgaard, VD för Visit Faroe Islands.

Hon berättar att Färöarna tidigare haft problem att profilera sig, just på grund av bristfälliga kartor.

ANNONS

- Färöarna är en väldigt okänd plats och på de flesta kartorfinns vi inte med. Om vi gör det är vi bara 2-3 prickar somknappt går att se med blotta ögat.

Blir inte grannarna på Shetlandsöarna avundsjuka nu?

- Haha, nej då, de har tagit det med ro. Även norska, och för den delen danska tidningar har skrivit om vår Sheep View och verkar gilla projektet.

Färöarna

  1. Huvudstad: Torshamn
  2. Tillhör:Danmark
  3. Invänare: 49188
  4. Antal får (cirka):80,000
  5. Antal öar:18
  6. Total area:1,396 km2
  7. Färöarna betyder ursprungligen:"Fåröarna"
ANNONS