Oroligheter på Nya Kaledonien – Martin sitter fast

Ett förslag om att göra franska medborgare som bott tio år på Nya Kaledonien röstberättigade har lett till våldsamheter på den franska ögruppen i en vecka. Australien och Nya Zeeland evakuerar turister, men svensken Martin Möller sitter fast.
– Jag vill gärna hem, tillbaka till familjen, säger han.

ANNONS
|

Nya Kaledoniens drömstränder var inte anledningen som fick svensken Martin Möller att resa till Nya Kaledonien i slutet av februari. Han är där för att göra klart en dokumentärfilm som handlar om ögruppens ursprungsbefolkning: kanakerna.

De har kämpat i flera decennier för att Nya Kaledonien ska bli självständiga från Frankrike.

– Frankrike hade speciella lagar som förpassade dem till reservat på ögruppen. De har behandlats som andra klassens medborgare väldigt länge. Det har väl lett till den situation som vi ser i dag, säger Martin Möller.

Nya Kaledonien är fortfarande franskt territorium, och har så varit sedan 1853. Det finns också personer, som till exempel många franska ättlingar, som vill att det ska förbli på det viset.

ANNONS

En långvarig konflikt som fick nytt bränsle förra veckan efter ett förslag som presenterades flera hundra mil därifrån.

Frankrikes nationalförsamling vill införa en ny regel: att franska medborgare som har bott på Nya Kaledonien minst tio år också ska kunna rösta där.

”Aldrig sett upplopp i den storleken”

Planen väcker ilska bland självständighetsförespråkare. Det har också blivit startskottet för en våg av omfattande protester och upplopp som har hållit i sig i flera dagar.

– Jag hade aldrig tidigare sett upplopp i den här storleken, det var inte någonting som jag kunde föreställa mig. Det har varit stora protester här de senaste åren, men utan att det har blivit så, säger han.

Ett förslag om att franska medborgare som bott på Nya Kaledonien länge också ska kunna rösta möter stort motstånd bland separatisterna på ögruppen.
Ett förslag om att franska medborgare som bott på Nya Kaledonien länge också ska kunna rösta möter stort motstånd bland separatisterna på ögruppen. Bild: Nicolas Job

Hittills har minst sex människor omkommit i våldsamheterna. Hundratals har skadats och flera butiker plundrats. Frankrike har utlyst nödläge och på söndagen inledde ”en större operation” med det uttalade målet att återta kontrollen över ögruppen.

Runt 1 000 franska poliser och soldater skickats till Nya Kaledonien de senaste dagarna.

Förtryckt ursprungsbefolkning

För Martin Möller är den här femte gången han är på Nya Kaledonien. Hans intresse för ögruppen väcktes för över ett decennium sedan. Han bodde i Australien och bestämde sig för att ta en tur och backpacka i Nya Kaledonien.

ANNONS

Väl på plats hamnade han hos en familj ur ursprungsbefolkningen, som han stannade hos.

– De tog emot mig några krav om att jag skulle ge något tillbaka. Det var så jag började få upp ögonen för deras kamp och jag har lärt mig under tiden jag har varit där.

När Martin började plugga på filmskolan 2013, bestämde han sig för att göra en dokumentärfilm om kanakerna.

Martin Möller arbetar med en dokumentärfilm om Nya Kaledonien ursprungsbefolkningen och deras längtan efter självständighet.
Martin Möller arbetar med en dokumentärfilm om Nya Kaledonien ursprungsbefolkningen och deras längtan efter självständighet. Bild: Privat

Han menar att det har varit en tid där han fått stor förståelse för både deras kamp och hur de har blivit förtryckta sedan Nya Kaledonien blev franskt.

Spänningen mellan båda sidor i konflikterna, separatisterna och lojalisterna, har alltid funnits där. Men för att se något som liknar de senaste dagarnas oroligheter måste man blicka tillbaka till 80-talet.

– Det handlade också om självständighet. De kände sig förtryckta. De kunde varken tala sitt språk eller utöva sin kultur. De kunde inte vara sig själva och det skapar rädsla, ångest och hat, säger Martin Möller.

Kan inte återvända till Sverige

Han menar att för att kunna förstå hur de nya våldsamheterna måste man också förstå historien bakom.

– Om man förtrycker ett helt folkslag så stannar det inom människor, och det kommer att komma tillbaka.

ANNONS

Martin Möller vill nu tillbaka till Sverige men Nya Kaledoniens flygplats är stängd på grund av oroligheterna.

På tisdagen började Australien att evakuera från Nya Kaledonien australiensare och också turister från andra länder. Även grannlandet Nya Zeeland ska skicka en militär plan för att hämta 50 resenärer ”med de mest trängande behoven".

Martin har haft kontakt med den svenska ambassaden i Frankrike men har hittills inte kunnat få hjälp.

– Jag vill gärna hem, tillbaka till familjen, säger han.

I en skriftlig kommentar till GP meddelar utrikesdepartementet att Sveriges ambassad i Paris ”följer händelseutvecklingen i Nya Kaledonien och står i kontakt med franska myndigheter”. Enligt kommentaren planerar inte Sverige några assisterade utresor från ögruppen.

LÄS MER:Turister evakueras från Nya Kaledonien

LÄS MER:Ytterligare en dödad i orolig fransk ögrupp

LÄS MER:Franska styrkor ska ta kontroll i öparadiset

ANNONS