Oppositionskandidat går mot segern

Oppositionskandidaten och tv-stjärnan Salvador Nasralla ser ut att gå mot segern i presidentvalet i Honduras. Tusentals anhängare firade de sensationella resultaten i landets huvudstad.

ANNONS

Nasralla leder med 5 procentenheter när 70 procent av rösterna räknats, enligt Marcos Ramiro Lobo vid valmyndigheten. Lobo säger att ledningen är för stor för den sittande konservative presidenten Juan Orlando Hernández att ta in.

Av de senaste beskeden framgår bara Nasrallas ledning, inte hur stor andel av rösterna den 64-årige vänsterkandidaten Nasralla har fått. När drygt hälften av rösterna räknats hade Nasralla 45 procent och Hernández 40 procent.

Tusentals människor gick ut på gatorna i huvudstaden Tegucigalpa på måndagen, hurrade och viftade med röda flaggor.

- Tack så mycket. Jag finner inte ord för vad jag känner just nu, sade Nasralla, kandidat för Oppositionsalliansen mot diktaturen, en nybildad koalition med vänsterpartiet Libre i spetsen, till anhängarna som samlats utanför valmyndigheten.

ANNONS

Hernández, som enligt opinionsmätningar inför valet såg ut att vinna, har inte erkänt sig besegrad men skrev på Twitter att han väntade på det officiella valresultatet.

"Det här är inte över förrän det är över!", skriver han.

På tredje plats ligger Luis Zelaya, kandidat för det traditionella oppositionspartiet Liberala partiet. Han säger att Nasralla är landets nya president och uppmanar Hernández att kliva åt sidan.

En kandidat behöver inte få en majoritet av rösterna för att bli landets nästa president, det räcker med att få flest röster.

TT-Reuters

Fakta: Honduras

Centralamerikanska Honduras, med drygt åtta miljoner invånare, är ett av de fattigaste länderna i Latinamerika och kontinentens mest ojämlika. Över 60 procent av befolkningen lever i fattigdom enligt Världsbankens mått.

Grundläggande sjukvård finns endast tillgänglig för omkring en tredjedel av befolkningen och sjukförsäkringssystemet omfattar bara runt en femtedel av de anställda.

Landet har länge präglats av omfattande brottslighet, våld och problem med straffrihet och korruption. Hög arbetslöshet och bristande utbildnings- och socialpolitik har bidragit till en stor rekryteringsbas för de många ungdomsgängen, som bland annat göds av regionens narkotikahandel.

Fjolårets mord på miljö- och människorättsaktivisten Berta Cáceres har även satt ljuset på de omfattande människorättsövergreppen, och rest frågor om myndigheternas vilja att ta itu med dessa.

Källa: Landguiden

ANNONS