Oppositionskandidaten Salvador Nasralla talade till sina anhängare under en protestmarsch i huvudstaden Tegucigalpa, Honduras.
Oppositionskandidaten Salvador Nasralla talade till sina anhängare under en protestmarsch i huvudstaden Tegucigalpa, Honduras.

Omräkning ger honduransk president mer röster

Omräkningen av presidentvalet i Honduras visar att sittande presidenten Juan Orlando Hernández fick flest röster. Men han har än så länge inte korats som segrare.

ANNONS

En vecka efter det omtvistade presidentvalet i Honduras är rösterna omräknade, bekräftar valmyndighetens chef David Matamoros.

Hernández har inte ännu officiellt utropats som segrare i valet, men siffrorna visar att han fick 42,98 procent av rösterna. Tv-stjärnan och oppositionskandidaten Salvador Nasralla fick 41,39 procent.

Matamoros säger att det kan dröja fram till slutet av december innan en president är korad, eftersom valmyndigheten räknar med överklaganden och ifrågasättanden av resultatet.

- Vi uppmanar alla kandidater och partier att sätta Honduras i första rummet, säger han och hänvisar till oron som har skakat landet.

ANNONS

Uppmanar till uppror

Tusentals människor slog på kastruller och blåste i horn när de marscherade genom huvudstaden Tegucigalpa till stöd för Nasralla, som anklagar regeringen för valfusk. Liknande scener utspelade sig i flera andra större städer i landet.

Salvador Nasralla har uppmanat landets militär att göra uppror och inte implementera utegångsförbudet som regeringen utlyst. Det utlystes sedan dödliga protester brutit ut efter valet förra helgen. I samband med den utdragna rösträkningen talade även Nasralla till sina anhängare i närheten av byggnaden där omräkningen genomfördes.

- Jag uppmanar alla er inom säkerhetsstyrkorna att göra uppror mot era chefer. Du där borta, du borde inte stå där, du borde vara en del av folket, sade han inför jublande anhängare som buade ut polisen och militären på plats.

Han uppmanade sedan sina anhängare att fortsätta de fredliga protesterna.

Hundratals gripna

Hundratals har gripits under våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor och minst tre människor har bekräftats döda.

Tidigare i veckan såg det ut som att tv-stjärnan Nasralla skulle besegra den sittande presidenten Juan Orlando Hernández, innan röströkningen avbröts utan att någon ny president utsetts. När rösträkningen återupptogs minskade Nasrallas ledning och Hernández gick om.

ANNONS

Flera länder har uttryckt oro över krisen som råder i det fattiga och brottsdrabbade centralamerikanska landet sedan valet.

TT-Reuters-AP

Fakta: Honduras

Centralamerikanska Honduras, med drygt åtta miljoner invånare, är ett av de fattigaste länderna i Latinamerika och kontinentens mest ojämlika. Över 60 procent av befolkningen lever i fattigdom enligt Världsbankens mått.

Grundläggande sjukvård finns endast tillgänglig för omkring en tredjedel av befolkningen och sjukförsäkringssystemet omfattar bara runt en femtedel av de anställda.

Landet har länge präglats av omfattande brottslighet, våld och problem med straffrihet och korruption. Hög arbetslöshet och bristande utbildnings- och socialpolitik har bidragit till en stor rekryteringsbas för de många ungdomsgängen, som bland annat göds av regionens narkotikahandel.

Fjolårets mord på miljö- och människorättsaktivisten Berta Cáceres har även satt ljuset på de omfattande människorättsövergreppen, och rest frågor om myndigheternas vilja att ta itu med dessa.

Källa: Landguiden

ANNONS