Bild från sociala medier som visar rök efter den påstådda attacken i Pskov.
Bild från sociala medier som visar rök efter den påstådda attacken i Pskov. Bild: Ostorozhno Novosti/AP/TT

Omfattande drönaranfall mot Ryssland i natt

Drönare har slagit ned på många håll i Ryssland under natten – i vad som beskrivs som den mest omfattande räden av sitt slag hittills.
Ryska robotar har nått Kiev i ett ovanligt stort anfall och minst två personer dödades.

ANNONS

Sent på tisdagskvällen ljöd ett antal explosioner från en flygplats i staden Pskov i västra Ryssland, bara några mil från gränsen till Estland. Guvernören där, Michail Vedernikov, bekräftade att det skett drönaranfall.

Flera militära transportflygplan har skadats, enligt både ryska och ukrainska uppgifter. Bilder visar hur ett stort rökmoln stiger från flygplatsområdet, medan smällar hörs och himlen lyses upp i rött.

Flygplatsen hålls stängd på onsdagen. Flygplatser i Moskva hölls också stängda för trafik i samband med drönaranfallen.

En rad regioner

Drönaranfall rapporteras från ytterligare minst fem ryska regioner som ligger mellan Ukraina och upp emot Moskva: Brjansk, Orjol, Kaluga, Rjazan och huvudstadsregionen. Om de ryska myndigheternas uppgifter kan bekräftas så utgör nattens räd den mest omfattande som drabbat Ryssland hittills under det fullskaliga krigets gång.

ANNONS

Det har inte förekommit några uppgifter om dödsfall. I Brjansk uppges det ha skett en explosion i en byggnad som hyser Rysslands federala utredningskommitté.

Många drönare har skjutits ned, bland annat flera som var på väg mot Moskva, enligt den ryska huvudstadens borgmästare Sergej Sobjanin.

Smällar i Kiev

Myndigheterna i Kiev larmade om nära förestående anfall från klockan ett under natten till onsdag. En AFP-reporter på plats säger sig ha hört minst tre höga explosioner i den ukrainska huvudstadens centrala delar.

"Kiev har inte upplevt ett så kraftfullt angrepp sedan i våras. Fienden gick till enormt anfall med drönare i kombination med robotar", skriver Serhij Popko, ledare för Kievs militärförvaltning, i en uppdatering i sociala medier.

Totalt sköts 44 ryska projektiler eller farkoster mot ukrainska mål under natten, enligt Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj. Enligt honom lyckades luftvärnet skjuta ned samtliga robotar och alla utom en drönare.

När rester av nedskjutna föremål har störtat ned på marken har de dock orsakat skador och bränder. I ett industriområde i Kiev dödades två manliga säkerhetsvakter till följd av detta, enligt Serhij Popkos uppgifter.

Anfall från havet?

Sent på tisdagskvällen hävdade Ryssland att ukrainska vattenfarkoster hade försökt ta sig till Sevastopol på den annekterade Krimhalvön. Ett ryskt flygplan förstörde "fyra militära höghastighetsbåtar" i Svarta havet, enligt det ryska försvarsdepartementet. Enligt departementets svårverifierade uppgifter fanns det ukrainska specialstyrkor ombord på båtarna.

ANNONS

Tidigt på onsdagen skedde också ett försök till angrepp med undervattensdrönare, enligt den ryske guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev. Även detta säger man sig ha kunnat avvärja.

Rysslands Svartahavsflotta har sin hemmahamn i Sevastopol.

Invånare i Kiev städar upp krossat fönsterglas från gatan, efter att resterna av en rysk projektil slagit ned i området under natten till onsdag.
Invånare i Kiev städar upp krossat fönsterglas från gatan, efter att resterna av en rysk projektil slagit ned i området under natten till onsdag. Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS