EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Arkivbild.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Arkivbild. Bild: Jean-Francois Badias/AP/TT

Nytt brittiskt brexitförslag landade hos EU

Storbritanniens regering har nu i skrift skickat över sina förslag om ett brexitavtal till EU – åtminstone till en viss del. Fast man tänker inte känna sig bunden av fransk-finska krav på ett färdigt bud före den 30 september.

ANNONS

EU-kommissionen har upprepade gånger efterlyst skriftliga förslag från London för att få svart på vitt om vad de nya brittiska önskemålen innebär.

Och nu har posten kommit fram.

– Vi har fått dokument från Storbritannien och med dem som grund kommer vi att ha tekniska diskussioner i dag och i morgon om vissa aspekter när det gäller tullar, tillverkning och regler kring sanitet, säger EU-kommissionens chefstalesperson Mina Andreeva på sin dagliga pressbriefing i Bryssel.

Även från Storbritannien bekräftas uppgifterna.

– Vi har nu delat med oss i skriftlig form ett antal konfidentiella papper som rör de idéer som Storbritannien lagt fram, säger en regeringstalesperson, enligt nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS

Möte i Bryssel

EU-kommissionens chefsförhandlare Michel Barnier ska träffa Storbritanniens brexitminister Stephen Barclay i Bryssel under fredagen.

– Låt oss arbeta kreativt för att säkra ett avtal, säger Barclay i ett tal i Spanien under torsdagen.

Från Storbritannien meddelas samtidigt att fortsatta förslag i skrift endast kommer när London bestämmer det – ett klart svar till ett uttalande från Finland och Frankrike om att kräva besked senast den 30 september.

– Vi kommer att lägga fram formella skriftliga lösningar när vi är redo, inte efter någon konstgjord tidtabell, och när EU är tydliga med att de ser konstruktivt på dem (förslagen) som en ersättning för nödlösningen, säger en regeringstalesperson i London, enligt Reuters.

Domstolen grubblar

Beskeden kommer samtidigt som Högsta domstolen i Storbritannien är inne på sin sista dag av utredandet om huruvida regeringens beslut att hemförlova parlamentet fram till den 14 oktober är lagenligt eller inte.

Ett utslag kan komma redan under torsdagen, men väntas först senare.

I Nordirland har under tiden unionistpartiet DUP öppnat för att acceptera en särskild lösning för Nordirland efter brexit för att undvika en hård gräns mot Irland, rapporterar tidningen The Guardian.

Partiet har tidigare starkt motsatt sig att Nordirland behandlas annorlunda jämfört med resten av Storbritannien.

ANNONS

Irland har luftat starka invändningar mot den brittiska hållningen i brexitfrågan. En talesperson för Irlands premiärminister Leo Varadkar uppger nu att denne haft kontakt med sin brittiske kollega Boris Johnson och att de båda hoppas kunna mötas i samband med öppnandet av FN:s generalförsamling i New York i nästa vecka.

Vissa framsteg

Boris Johnson träffade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junker i onsdags och nu andas britten viss optimism.

– Jag tycker att vi gör vissa framsteg, sade han dagen därpå.

Också Juncker uttalade sig på torsdagen och anslog en optimistisk ton även om hans ståndpunkt inte skilde sig från vad EU sagt tidigare.

I en intervju med Sky News f ick han frågor om den tunga tvistefrågan om en nödlösning – backstop på brexitengelska – för att bevara gränsen öppen mellan Nordirland och Irland.

Juncker svarade att nödlösningsförslaget visst kunde skrotas – men bara om Storbritannien presenterade ett idiotsäkert alternativ

Storbritanniens brexitminister Stephen Barclay åker Europa runt för att tala om brexit. I onsdags var han på Cypern.
Storbritanniens brexitminister Stephen Barclay åker Europa runt för att tala om brexit. I onsdags var han på Cypern. Bild: Petros Karadjias/AP/TT

Fakta: Kampen om brexit

Storbritannien folkomröstade 2016 om sitt medlemskap i EU. Lämna-sidan vann med 52 procent mot 48 procent. Den 29 mars 2017 informerades EU formellt om det brittiska beslutet och förhandlingar inleddes om ett utträdesavtal.

Avtalet blev klart i november 2018 och har godkänts av kvarstannande EU-länders stats- och regeringschefer, samt den dåvarande brittiska regeringen under premiärminister Theresa May. Det brittiska underhuset har dock tre gånger om sagt nej till avtalet, vilket lett till att utträdesdatumet tills vidare skjutits upp till åtminstone den 31 oktober.

May tvingades avgå i somras och har ersatts av Boris Johnson, som utlovat att landet ska lämna EU när förlängningstiden går ut, oavsett om det då finns ett avtal eller inte. En majoritet i parlamentets underhus har dock drivit igenom lagstiftning som kräver en ytterligare förlängning till början av 2020, om inte underhuset dessförinnan godkänner antingen en uppgörelse eller ett utträde utan avtal.

ANNONS